Marin i Stockholm för att diskutera Nato – men Andersson kan redan ha bestämt sig

Publicerad 2022-04-13

Finlands statsminister Sanna Marin är i Stockholm för att träffa Magdalena Andersson (S) och diskutera Nato.

– Beslutet kommer fattas inom veckor – inte månader, säger Sanna Marin.

Och enligt SvD har Magdalena Andersson redan bestämt sig för att Sverige ska ansöka om medlemskap med i juni.

Följ ämnen
Nato

Klockan 12 på onsdagen tar Magdalena Andersson (S) emot Finlands statsminister Sanna Marin på trappan till Villa Bonnier i Stockholm. Strax efteråt håller de en gemensam presskonferens.

Senast statsministrarna träffades var under Anderssons besök i Helsingfors den 5 mars. Även då diskuterades Rysslands invasion av Ukraina, och det förändrade säkerhetsläget. Idag fortsätter den diskussionen, med fokus på Nato.

Men innan presskonferensen kommer SvD med uppgifter om att Magdalena Andersson redan har bestämt sig i frågan. Höstens beslut om att säga nej till Nato gäller inte längre, och under Nato-mötet i Madrid 29–30 juni planerar Andersson att lämna in en ansökan om ett svenskt medlemskap.

Under pressträffen kommenterar Andersson SvD:s uppgifter:

– Man måste analysera saker väldigt noggrant. Man måste väga alla fördelar och nackdelar mot varandra. Det är en väldigt allvarlig situation som vi måste hantera väldigt allvarligt. Det är så jag kommer att hantera frågan, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt ser jag ingen anledning att skjuta på beslutet. Vi har val senare i september och måste även kunna fokusera på det då, säger hon.

Andersson menar även att Finlands beslut i frågan kommer ha betydelse för Sverige.

Statsminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas ledare Ulf Kristersson (M) besökte de svenska trupperna i den internationella militärövningen Cold Response 2022 utanför Narvik i nordnorge.

”Viktigt att fatta beslut i samma tidsfönster”

Enligt Sanna Marin kommer Finlands beslut att komma inom en snar framtid.

– Jag kan inte ge någon exakt tid för ett beslut, men det kommer gå fort. Det handlar om veckor – inte månader, säger hon under pressträffen.

Sanna Marin har tidigare sagt att ett finskt Natomedlemskap skulle ge trygghet, och ha en förebyggande effekt. Inför onsdagens möte säger hon att de kommer att ha en direkt debatt om Nato, och allt som rör medlemsövervägandet som just nu pågår.

– Personligen skulle jag anse det som mycket viktigt att Finland och Sverige går framåt – om inte exakt i samma takt – men sedan fattar beslut i samma tidsfönster, säger Marin till finska Iltalehti.

Trots detta understryker hon att länderna fattar sina egna beslut i frågan.

Magdalena Andersson och Sanna Marin möts i Helsingfors i mars.

Ska få privat dragning

Strax efter presskonferensen kommer Finlands regering att släppa en ny analys av det säkerhetspolitiska läget. Enligt Dagens Nyheter är tajmingen ingen tillfällighet. Planen är att Marin ska ge Andersson en personlig redogörelse av vad som presenteras där innan den offentliggörs.

I analysen väntas bland annat Ryssland pekas ut som ett hot för Finland för första gången på tio år, rapporterar SVT.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet kommer den finska regeringen meddela sitt ställningstagande till Natomedlemskap först senare, i en tilläggsrapport. Hur nära inpå denna släpps är dock oklart.

Finlands statsminister är på besök i Sverige. Här är det som händer under dagen.

12.10 Sveriges statsminister Magdalena Andersson och hennes finska motsvarighet Sanna Marin, håller pressträff.

13.00 En ny säkerhetspolitisk analys presenteras i Finlands parlament.

14.20 Pressträff med Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, försvarsminister Antti Kaikkonen och landets inrikesminister Krista Mikkonen.

  • Fastnålat inlägg
    13 april 2022
    Sebastian Comar Alm

    Enligt Sanna Marin kommer Finlands beslut i Nato-frågan att presenteras inom en snar framtid.

    – Jag kan inte ge någon exakt tid för ett beslut, men det kommer gå fort. Det handlar om veckor – inte månader, säger hon.

  • Sebastian Comar Alm
    13 april 2022

    I redogörelsen lyfts Sveriges roll, och ett eventuellt svenskt Nato-medlemskap, upprepade gånger. Enligt analysen skulle en gemensam ansökan underlätta hanteringen av eventuella hot från Ryssland.

    "Ett tätt samarbete mellan Finland och Sverige under eventuella anslutningsprocesser vore viktigt. Samtidiga anslutningsprocesser kunde också underlätta beredskapen och besvarandet av Rysslands eventuella reaktion."

  • Sebastian Comar Alm
    13 april 2022

    Redogörelsen innehåller inte beslut men nämner bland annat flera av de risker som ett finskt Natomeddlemskap skulle innebära för landet. Risker som delvis bedöms vara likvärdiga de Sverige skulle ställas inför vid ett Nato-medlemskap.

    ”Om Finland ansöker om medlemskap i Nato bör man förbereda sig på omfattande och svårförutsägbara påtryckningar och risker, såsom ökade spänningar vid gränsen mellan Finland och Ryssland. Finland stärker sin beredskap för den eventualiteten att landet blir föremål för omfattande metoder för hybridpåverkan samt med tanke på att förhindra och reagera på påverkan.”

  • Sebastian Comar Alm
    13 april 2022

    Finland har nu presenterat sin nya redogörelse för säkerhetsläget. Det är den analys som kommer ligga till grund för landets Nato-beslut.

    ”Finlands förändrade säkerhetspolitiska omvärld kräver omprövning av säkerhetspolitiken.”, skrivs i pressmeddelandet.

    - Vi reagerar på det förändrade säkerhetsläget genom fortsatt aktiv och föregripande diplomati, starkare säkerhet och försvarsförmåga och ett fortsatt intensivt samarbete med de centrala partnerna. Finland fattar självständigt sina utrikes- och säkerhetspolitiska beslut, säger utrikesminister Pekka Haavisto.

  • Sebastian Comar Alm
    13 april 2022

    Sanna Marin om varför just medlemskap i Nato nu blivit en så viktig fråga.

    – Ryssland är vår granne. Vi har en lång gräns till Ryssland och ser hur de agerar i Ukraina nu. Det är ett krig i Europa som vi inte ville skulle hända, men nu är det tyvärr så. Därför måste vi såklart ställa oss frågan hur vi i Finland kan göra för att undvika det, säger hon.

    Samtidigt lyfter hon riskerna med medlemskap.

    - Det finns såklart flera risker som vi måste vara redo för. Hot från Ryssland så som cyberangrepp, hybridattacker och så vidare måste så klart tas i beaktning, säger hon.

  • Sebastian Comar Alm
    13 april 2022

    Magdalena Andersson kommenterar SvD:s uppgifter om att hon vill att Sverige går med i Nato.

    – Man måste analyserar saker väldigt noggrant. Man måste väga alla fördelar och nackdelar mot varande. Det är en väldigt allvarlig situation som vi måste hantera väldigt allvarligt. Det är så jag kommer att hantera frågan, säger hon och fortsätter:

    – Samtidigt ser jag ingen anledning att skjuta på beslutet. Vi har val senare i september och måste även kunna fokusera på det då, säger hon.