5 punkter om Sverige och Nato

Uppdaterad 2022-05-13 | Publicerad 2022-04-13

Rysslands invasion av Ukraina har väckt liv i debatten om ett svenskt Natomedlemskap.

Vad är argumenten för och emot? Och vilka partier har svängt?

Här är fem saker du behöver veta om Sverige och Nato.

Följ ämnen
Ukraina
Nato
  1. Den 24 februari invaderade Ryssland Ukraina och startade ett krig. Det förändrade säkerhetsläget i Europa dramatiskt. I Sverige och Finland väcktes debatten om att gå med i Nato. Många menar att det finska beslutet har stor betydelse för det beslut som Sverige fattar. Det svenska folkets stöd för ett medlemskap har ökat efter invasionen och enligt en undersökning av Aftonbladet/Demoskop vill 61 procent att vi går med.
  2. I riksdagen är Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna för ett svenskt Natomedlemskap. Sverige är ett för litet land för att stå ensamt vid ett angrepp och om vi är med i Nato är vi garanterade snabbt militärt stöd om vi angrips, är ett av de viktigaste argumenten för ett medlemskap. Man menar också att Sverige redan har ett nära samarbete med alliansen idag, men står samtidigt utan försvarsgarantier.
  3. Vänsterpartiet och Miljöpartiet har varit emot ett medlemskap. Motståndarna pekar på att Natos försvarsgarantier också skulle tvinga oss att skicka svenska soldater och därför drar in oss i konflikter som rör ett annat Natoland. Det innebär att vi kan tvingas strida för mindre demokratiska länder, som till exempel Turkiet. Ett medlemskap skulle öka spänningar och risken för väpnade konflikter, snarare än att trappa ner dem, menar man.
  4. Socialdemokraterna har gradvis närmat sig ett ja till Nato, bland annat har de sagt att nej-beslutet från partikongressen förra året inte längre gäller. Partiet har haft medlemsmöten och fattar beslut i frågan 15 maj.
  5. Finlands statsminister och president vill att landet ska ansöka om medlemskap. Sverige väntas följa efter. Den svenska regeringen väntas fatta beslut vid ett extra regeringssammanträde den 16 maj. Om Sverige säger ja kan inträdet ske snabbt.
Nato-flagga med alliansens logga: En kompass

Fakta: Detta är Nato

Vad står Nato för?

Nato står för North Atlantic Treaty Organization och är en politisk och militär allians med ett 30-tal medlemsländer i Europa och Nordamerika.

Alliansen står på ett politiskt och ett militärt ben. Länderna samarbetar i säkerhets- och försvarsfrågor och alliansens huvuduppgift är att skydda och försvara medlemmarna.

Alliansen bildades 1949.

Vilka länder är med i Nato?

Bland medlemsländerna finns USA, Storbritannien, Tyskland, Turkiet, Nederländerna, Belgien, Spanien, Portugal, Estland, Lettland och Litauen.

I Norden är Island, Danmark och Norge med i Nato, medan Sverige och Finland står utanför. Sverige tillhör ett av flera så kallade PFP-länder och har ingått ett partnerskap för fred. Det är även Ryssland.

Sverige deltar i dag i militärövningar med Nato.

Vad innebär ett Natomedlemskap?

Att vara medlem i Nato innebär att ett land kan få snabbt militärt stöd om det angrips genom artikel 5 i alliansens stadgar. En attack på ett land ska ses som en attack på samtliga medlemmar.

Det innebär också att ett land kan behöva skicka soldater till ett annat land som angrips.

Varje land ska se till att man har ett starkt försvar, och förväntas satsa 2 procent av sin BNP årligen på försvaret.

Alliansen har, genom flera av sina medlemsländer, tillgång till kärnvapen. Det innebär att en medlem ingår i Natos så kallade kärnvapenparaply.