Coronans ansikten – i tre månader har pandemin skakat Sverige

Uppdaterad 2022-04-01 | Publicerad 2020-05-05

Från den smittade kvinnan i Jönköping till Adam Alsings död.

I tre månader har coronaviruset skakat Sverige – och skördat tusentals liv.

Aftonbladet har sammanställt listan på de personer som blivit pandemins ansikten.

31 januari

Första flashen: Kvinna i Jönköping drabbad

Den 31 januari klockan 16.06 kom Aftonbladets pushnotis. En kvinna i Jönköping hade testats positivt för corona. Det nya, obotliga, dödliga viruset hade kommit till Sverige.

– Det var såklart en stor nyhetshändelse, det var inte många som trodde att vi skulle få smittan till Sverige, säger Hanna Olsson, nyhetschef på Aftonbladet.

– Eftersom det direkt meddelades att hon hade isolerat sig trodde vi nog inte att det skulle bli ett större utbrott i Sverige. Smittan var fortfarande så starkt kopplad till Wuhan i Kina, ett ställe som inte många svenskar reser till.

Länssjukhuset i Ryhov i Jönköping där en kvinna vårdas efter att ha smittats av coronaviruset.

Det var i coronavirusets ursprungsstad Wuhan som kvinnan i 20-årsåldern hade varit när hon landade på Landvetter den 24 januari. Torsdagen den 30 januari hade hon kontaktat sjukvården och hämtats av ambulans, rapporterade Folkhälsomyndigheten.

– Inte för att hon var svårt sjuk utan för att hon skulle undvika kontakt med andra, sa Malin Bengnér, smittskyddsläkare vid Region Jönköping.

Efter att kvinnan upptäckt att hon hade symtom hade hon inte haft någon kontakt med andra.

– Hon har varit mycket medveten om smittspridningen i Wuhan och isolerade sig själv när hon började bli sjuk, sa Malin Bengnér.

Till exempel hade kvinnan ordnat så att hon fått matkassar lämnade utanför sin dörr.

– Det har skötts exemplariskt.

Nyhetsbomben fick Aftonbladet att snabbt skicka två team till Jönköping. Men kvinnan själv var det omöjligt att få tag på.

– Vi skickade ett team direkt för att prata med folk i Jönköping och försöka ta reda på mer om fallet, säger Hanna Olsson. 

– Sedan har vi försökt med ett annat team vid ett senare tillfälle, för att komma i kontakt med kvinnan, som då var friskförklarad. Men hon har verkligen velat vara anonym och regionen har hållit hårt på patientsekretessen, det har gjort det svårt för oss att få veta mer.

Hur reagerade läsarna på nyheten?

– En grupp läsare blev såklart direkt väldigt oroliga av det första fallet, men eftersom det dröjde så länge tills vi fick fler fall kom inte det riktigt stora läsarintresset förrän senare.

– I början på februari var det fortfarande många som tyckte att bevakningen av coronautbrottet var överdriven.

När fler fall av coronasmittade började upptäckas i Sverige i slutet på februari var det många som undrade vad som hänt med kvinnan i Jönköping.

– Då var läsarna mycket intresserade av att veta om hon hade friskförklarats, något som tog lång tid för Region Jönköping att bekräfta för oss. Den uppgiften hade varit bra för oss att få och kan knappast vara utpekande för kvinnan, säger Hanna Olsson.

Den 5 februari meddelade Region Jönköping att man inte tänkte informera mer om fallet.

– Vi tycker att detta solklart faller under patientsekretessen. Vi försöker inte dölja eller mörka något. Detta är en individ som har varit extremt tydlig med att hon vill ha anonymitet. Då är det jätteviktigt för oss att hennes vilja och patientsekretessen går först, sa Malin Bengnér till Aftonbladet tre veckor senare.

– Det är fråga om ett lindrigt fall, patienten mår förhållandevis väl, och är stabil. Vi sa också att ingen annan är utsatt för smittrisk. Efter det tycker vi att allmänintresset upphör.

Svenska Julia, 26, bor och studerar i London.

2 mars

Julia, 26, är bakfull – skapar panik på Heathrow

I slutet av februari var göteborgskan Julia Walentin, 26, och hennes kompis Dina, 25 från Stockholm, på väg hem från sin semester i Kambodja. Men efter en drink för mycket under mellanlandningen i Singapore började Julia må dåligt på planet hem.

– Det var inte så att jag försökte lura någon utan jag kunde verkligen inte stå upp, sa Julia till Aftonbladet.

Men i stället för en uppgradering fick personalen panik – och fruktade att Julia hade smittats med coronaviruset.

– Jag försökte förklara att jag bara var trött och bakis men de flyttade bort alla på min rad och fick mig att ligga ner, vilket var asgött, sa hon.

En flygvärdinna ägnade hela resan åt att se till att Julia andades och mådde okej. De 14 timmarna till London, där hon bor och pluggar, kändes som 40.

– Alla tittade så himla argt på mig, man ville bara sjunka ner i sätet hela tiden. När jag gick upp för att gå på toa så kändes det som att jag var pesten själv och alla bara ”där kommer hon”, sa Julia.

I Storbritannien hade vid det laget bara en handfull personer bekräftats smittade av coronaviruset och när planet landade fick Julia och Dina sitta kvar till sist – då brandmän och läkare i full skyddsutrustning kom in och ledde dem till ett specialinrett coronahotell utanför Heathrow.

– Det var provisoriska betongväggar runt hela hotellet. Som i (zombieserien) ”Walking Dead” när de byggt upp ett nytt camp, fast vi var zombierna, sa Dina.

Vännerna, som försökt att säga att de bara haft några drinkar för mycket i Singapore, testades och fick sedan åka hem för att sitta i karantän. Måndagen den 2 mars exploderade historien i media över hela världen. Från brittiska jättarna The Sun och Daily Mail till amerikanska New York Post. Tidningar, radio och tv från alla världens hörn.

– Jag vågar ju snart inte visa mig ute längre för då kommer folk bara säga att ”där är hon, coronafallet”, skojade Julia dagen efter, när hon friskförklarats.

Världsnyheten om flygpersonalens agerande kring Julias bakfylla övergick snart i ett stigande antal smittade och döda i Storbritannien. Sex veckor senare har över 100 000 britter smittats. Dödstalet är ett av de högsta i världen och Julia har – precis som övriga brittiska befolkningen – tvingats tillbaka i karantän.

– Det kändes som att jag var Patient 0 som var i isolering och visade hur det var på mina sociala medier och så. Nu har det ju noll nyhetsvärde eftersom alla sitter hemma och inte får träffa någon. Det som folk tyckte var absurt för några veckor sedan är verkligheten vi alla lever i nu, säger Julia till Aftonbladet.

– Jag lade ju upp stories på Instagram som fick jättemycket spridning, om hur vi fick mat levererat till oss av någon som lade den utanför dörren och typ sprang därifrån eftersom vi var i coronaisolering. Då skrev många till oss om hur jättekonstigt det var, men i dag är det ju så alla har det.

Att viruset fortsatt spridas över världen sedan Julia och Dina kommit hem från sin semester har satt den då lustiga anekdoten i ett annat ljus sex veckor senare.

– Det är helt otroligt. Det var ju ingen som kunde tro att det skulle bli så här när den grejen hände med mig och man skrattade lite åt det. Det är inte så många som skrattar nu, säger Julia.

– Man ser ju det med andra glasögon nu. Jag tittade precis på The Sun-tidningen där jag var med och kände bara att ”fan vad det här inte alls är roligt längre”. Hade vi alla varit friska och allt hade varit som vanligt igen så hade jag kunnat tycka att ”det var ju lite kul”. Men nu kände jag mest att det var ju inte så kul, det var ju bara början på det här.

Den smittade 16-åringen när han var på sjukhuset. Han hålls nu isolerad i en lägenhet i Stockholm.

5 mars

16-åring i Stockholm smittad

Tre dagar efter att en 16-årig pojke från Stockholm kommit hem från sportlovsresan i de italienska alperna insjuknade han.

Han fick 41 graders feber, familjen kontaktade vården och den 5 mars kom beskedet att han smittats av coronaviruset.

– Det har varit ganska lindriga symptom. När jag pratat med mina kompisar så tycker de att det är väldigt osannolikt att jag fått det, sa 16-åringen, som satt isolerad i familjens lägenhet på Kungsholmen i Stockholm, till Omni.

Pojkens pappa Johan, som inte var med på familjens skidresa, kritiserade svenska myndigheter för att ha varit inkonsekventa i sina riktlinjer.

– Jag reagerar på att det är först nu som man börjat trappa upp. Det känns som att vi är ett snäpp efter jämfört med andra, sa Johan.

På 16-åringens skola hade alla som varit i virusdrabbade områden fått stanna hemma, men på hans brors skola gällde helt andra regler, enligt pappan.

Totalt hade då 59 personer i Stockholms län bekräftats smittade av corona.

5 mars

Anders Tegnell ryter till mot ”mobbningskampanjen”

Statsepidemiologen Anders Tegnell har blivit en symbol för Sveriges hantering av coronautbrottet. Den lugna 64-åringen hyllas i fanklubbar på nätet och det har tryckts t-shirts, kaffekoppar och planscher med hans ansikte på. Men Tegnell har också fått motta en hel del kritik och den 5 mars röt han till mot vad han upplevde som en kampanj av personliga påhopp på internet.

– Det är en hat- och mobbningskampanj i sociala medier mot mig just nu som jag tycker är väldigt otrevlig, sa Anders Tegnell till Aftonbladet.

Droppen hade varit ett klipp från Folkhälsomyndighetens presskonferens som dagen innan publicerats på internet och blivit viralt. I klippet, som spridits som en löpeld i sociala medier, vänder sig Anders Tegnell bort från de andra talande och hostar i händerna som han fört till munnen.

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) var en av de som delade klippet på Twitter, där han även klistrade in myndighetens råd för att undvika smittspridning:

”Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.” - Folkhälsomyndigheten”, skrev han.

Filmen delades även i en artikel på en högerextrem sajt.

– Man har valt ut ett klipp för att driva en kampanj mot mig personligen, sa Tegnell.

– Man hade kunnat välja en massa andra klipp från presskonferensen men man har valt det här, som nu har spridits av troll och folk med olika politiska åsikter. Jag har ingen anledning att acceptera sånt.

Samtidigt hade Folkhälsomyndigheten mottagit ett femtontal JO-anmälningar för hur man hanterat virusutbrottet. 

"Ansvarslöst", "falsk information" och "senfärdiga handlingar" var några av de saker som personerna skrivit i anmälningarna, av vilka flera var riktade direkt mot Anders Tegnell, uppgav nyhetsbyrån Siren.

Fredagen den 20 mars gick Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson ut till Anders Tegnells försvar. På myndighetens dagliga presskonferens röt Carlson till mot hur Tegnell behandlats, med bland annat hot och hat från folk som han bara tyckte ”spottar ur sig massa dumheter”.

– Det är närmast ovärdigt, det han har utsatts för, sa Carlson.

Markeringen tog skruv direkt. Folk började mejla och ge sitt stöd till Tegnell och Folkhälsomyndigheten.

– Anders Tegnell (som inte var med på presskonferensen) skickade ett meddelande direkt och undrade vad som egentligen sagts, för det började komma så mycket mejl till honom, sa myndighetens presschef Christer Jansson.

Kärleksbombningen kom från kända och okända personer – i sociala medier, i krönikor och i Tegnells privata inkorg. Bara under fredagen hade han fått 500 mejl.

– Det fortsätter att strömma in. Både till Anders Tegnell själv och till Folkhälsomyndighetens vanliga mejlkorg. Vårt diarium har också hört av sig och undrat vad som sker, för det kommer så mycket mejl. De hos oss som jobbar med sociala medier berättar också att det kommer in långa haranger med stöd, sa Johan Carlson.

Orten Högsjö i Vingåkers kommun har cirka 700 invånare.

22 mars

Byn Högsjö drabbas hårt – 58-åriga Ann-Kristine blir Sveriges första namngivna dödsoffer

Högsjö i Sörmland drabbades tidigt hårt av coronautbrottet. Av Sveriges första 16 dödsfall hade två – en man och en kvinna i 80-årsåldern – bott i den lilla byn på 700 invånare.

– De bodde i samma trappuppgång, sa bybon Ulf Karlsson till Aftonbladet.

Han berättade att han hört att fler i byn blivit smittade av corona eller satts i karantän.

– Nu passar man sig. Det är inga handskakningar eller omfamningar. Det kan ju vara någon som varit i kontakt med någon annan. Kollegan jag jobbar med ligger hemma och är väldigt förkyld.

På morgonen till söndagen 22 mars fick byn sitt tredje dödsfall. 58-åriga Ann-Kristine ”Anki” Karlsson, som blev ett av Sveriges första namngivna dödsoffer, var styvdotter till mannen som först dött av covid-19 i Högsjö.

– Hon tog hand om honom när han blev dålig, innan han åkte in till sjukhus, säger Ankis son Christian Karlsson.

Dagen efter att mannen åkt till sjukhus blev Anki själv sjuk. I sex-sju dagar hade hon nästan 40 graders feber, berättade Christian.

– Det höll i sig hela veckan, ja, ännu längre. Tisdag-onsdag hade febern lagt sig, då låg den på 37 grader som vanligt. Då tänkte man att nu är det lugnt.

Anki hade ringt till Vårdguiden och vårdcentralen 4-5 gånger och försökt få komma in, men fått till svar att hon skulle vara hemma. Christian hade svårt att förstå varför hans mamma inte fått hjälp trots att hon varit i kontakt med en coronasmittad och själv tillhörde en riskgrupp eftersom hon haft en tidigare hjärtinfarkt och hade en lungsjukdom.

– Man är förbannad och frustrerad så klart. De säger ”var hemma och ät Alvedon och få i dig vatten” när hon var riskgrupp och hade tagit hand om en som är bekräftad, sa Christian Karlsson.

Sonen beskrev Anki som en hjälpsam person som bland annat tog stort ansvar för sin sjuke styvfar.

– Hon tog hand om honom och var väldigt omtänksam, säger han.

Fredrik Gustavsson, pressansvarig på Region Sörmland, skrev i ett sms till Aftonbladet att han beklagar sorgen men inte kan kommentera enskilda patientfall.

– Händelser med patienter som avlidit med covid-19 infektion kommer att gås igenom för att se om vi borde agerat annorlunda.

Åke och Eva Nobling sitter fast i Indien.

26 mars

Keramikerna Åke och Eva hotas med bambustavar i Indien

De gotländska keramikerna Åke och Eva Nobling, 64 och 66 år gamla, åkte i mitten av januari till Indien på en arbetsresa. Hemresan var bokad till 22 mars men flyget blev inställt. De köpte en ny biljett, men även det flyget ställdes in. Den 24 mars utlyste Indiens premiärminister Narendra Modi ett utegångsförbud i hela landet. Indiens 1,3 miljarder invånare och dess tillfälliga besökare skulle genast sättas i karantän.

– Vi är helt fast och kan inte ens gå ut på gatan. Vid matbutikerna står poliser med bambustavar, sa Åke till Aftonbladet.

– Poliserna bevakar alla gatorna. De är mycket aggressiva och tillåter inte någon att förflytta sig utomhus. Det är ett minst sagt kärvt läge och känns otrevligt.

Åke och Eva, som jobbar som keramiker på Gotland, befann sig i turistorten Goa tillsammans med en massa andra strandade utlänningar. Även om de skulle ha kommit över en flygbiljett så hade det inte gått att ta sig till flygplatsen.

– Det finns inga taxichaufförer som vill köra oss. Allt står still och vi kan inte ta oss härifrån.

På kvällarna kunde de smyga ut och äta på nåder på en restaurang på en bakgata nära boendet. Men maten började ta slut – precis som deras kontanter. Och närmsta bankomat låg fem kilometer bort.

– Poliserna hotar och jagar oss med bambustavar om de ser folk ute på gatan, sa Åke.

Paret var i kontakt med Sveriges konsulat och ambassad i hopp om att få plats på ett plan hem. 

Efter några dagar gav det resultat. Finska Finnair hade några platser kvar på ett flyg och den 1 april kunde Åke och Eva påbörja en lång hemresa via Helsingfors, skriver Hela Gotland. De tvingades sova på golv och bänkar både på flygplatsen i Goa och i den finska huvudstaden innan de den 2 april anlände till Gotland.

– Det har varit ett hemskt och påfrestande drama. Nu ska vi sova och vila, sa Eva Nobling till den gotländska tidningen.

21 mars rockade bröderna sockorna och invigde Rikards nya dator. Tolv dagar senare var Rikard borta.

2 april

Rikard, 28, dör i covid-19

En vecka tidigare hade 28-årige Rikard Andersson från Sörmland blivit märkbart trött och fått feber. Efter två dagars isolering i hemmet fördes Rikard, som hade diagnosen Downs syndrom, med ambulans till sjukhus. Det snabba händelseförloppet kom som en chock för Rikards lillebror Viktor Winterqvist.

– Jag trodde aldrig att brorsan skulle drabbas så snabbt och så hårt, sa han till Aftonbladet.

Två dagar efter att Rikard förts till sjukhuset somnade han in.

– Han hade ett medfött hjärtfel som var läkt sedan länge, men det var covid-19 som tog hans liv, trots att han kämpade emot, sa Viktor.

– Det är obegripligt att han är borta.

Han minns sin storebror som en varm och kärleksfull gläjespridare.

– Han var fyndig den pojken, och sket i allt som var tråkigt. Det var svårt att vara arg på honom. Han gav och fick mycket kärlek. Han klagade aldrig, inte ens när hans lungor förtvinade, sa Viktor.

Lillebrodern satte sig själv i karantän. Därifrån skrev han ett Facebookinlägg som fått stor spridning. I inlägget uppmanade han svenska folket att ta coronautbrottet på allvar – av hänsyn till de som, precis som Rikard, är i riskgrupper.

”Rikard, Covid-19 ’Corona’ tog ditt liv ifrån oss. Jag var orolig för dig och våra äldre när jag hörde om riskgrupperna. Men jag trodde aldrig du skulle bli drabbad. 21 mars rockar du och jag sockorna, busar och jävlas samt inviger din nya dator. 12 dagar senare är du borta,” skrev Viktor.

”Tänk på Rikard när du ska gå och handla, står i kön till kassan eller ska hälsa på någon. Ta Folkhälsomyndigheten på allvar. Följ deras råd. Denna sjukdom är ingen lek, jag har sett vad den gör med en person. Bara för du inte är sjuk kan någon annan bli och är du sjuk så stanna hemma”.

Viktor ville inte att hans bror bara skulle bli en siffra i statistiken över coronans dödsoffer i Sverige.

– Jag vill att folk ska våga visa hänsyn och hålla avstånd. Man måste inte stå och flåsa någon i nacken i en kö, sa han.

– I dessa svåra tider måste vi visa och förstå vad som är viktigt.

Statsepidemiolog Anders Tegnell fick hård kritik av de 22 forskarna.

14 april

Forskarkriget mot Folkhälsomyndigheten

Sedan coronaviruset kom till Sverige har regeringens och Folkhälsomyndighetens reaktion på utbrottet fått utstå en hel del kritik. Metoden att hålla skolor och många verksamheter öppna sticker ut i världen och många experter har efterlyst hårdare restriktioner, vilket man bland annat sett i Sveriges nordiska grannländer. Den 25 mars skrev fler än 2000 forskare under ett öppet brev till regeringen. Där begärdes en mer begränsad kontakt mellan människor och betydligt fler testade.

– Vi vill att regeringen tar till sig det här, sa immunologiforskaren Olle Kämpe som undertecknat brevet.

– Jag får känslan att de vill sprida smittan för få en immunitet, men det är ganska cyniskt för det kommer att vara till priset av hundratals, om inte tusentals liv.

Den 14 april riktade 22 forskare ny svidande kritik mot regeringen och Folkhälsomyndigheten. I en artikel på DN Debatt krävde de att Sverige måste byta strategi för att bekämpa coronautbrottet.

Enligt forskarna hade Folkhälsomyndigheten vid minst fyra tillfällen hävdat att smittspridningen har planat ut, trots att så inte har varit fallet.

”Man är obenägen att ändra sina rekommendationer ens när Sveriges kurvor radikalt börjar skilja sig från grannländernas”, skrev de på DN Debatt.

”Med tjänstemän utan talang att förutspå eller begränsa epidemin måste de folkvalda gripa in.”

Forskarna krävde regeringen på en förändring. Och det snabbt. Bland annat ville man se skolor och restauranger stänga på samma sätt som i Finland, att all sjukvårdspersonal som arbetar med äldre bär ordentlig skyddsutrustning och att all vårdpersonal masstestas. 

Jan Lötvall, en av forskarna bakom artikeln, menade att allmänheten ”inte riktigt fattat allvaret” med coronaviruset.

– Detta eftersom de har fått tveksamma besked från Folkhälsomyndigheten och våra folkvalda, sa Jan Lötvall, som är professor i klinisk allergologi vid Göteborgs universitet, till Aftonbladet. 

– Länder i Asien har lyckats minska spridningen, väldigt effektivt. Tar vi inte krafttag nu kommer vi behöva göra det senare.

Anders Tegnell kallade kritiken felaktig – bland annat eftersom man jämfört Sveriges dödstal med andra länders och sagt att det dör tio gånger fler i Sverige än i Finland.

– För det första vill jag förneka att vi inte har en genomarbetad strategi. Det har vi visst. Det får stå för dem, sa statsepidemiologen.

– Dödstalen de refererar till är felaktiga. I Italien registreras nu bara dödsfallen på sjukhus. Det finns tyvärr ett antal grundläggande felaktigheter i den här artikeln. Jag har inga mer kommentarer.

En av de största kritikerna till Sveriges strategi, Cecilia Söderberg-Nauclér, professor och virusforskare, sa till Aftonbladet att hon vill att Anders Tegnell avgår och att Stockholm stänger ner.

– Vi måste ha en lockdown av Stockholm i dag, det är det enda som kommer få kurvan att vända.

En så kallad lockdown skulle kräva ett långsamt öppnande efteråt, menade professorn.

– Man kan inte öppna pang bom och direkt gå tillbaka till hur det var innan. Man måste få alla medborgare att förstå att det är ett allvarligt läge. Det är en fruktansvärd sjukdom, man kvävs långsamt till döds i fruktansvärd ångest, mer än i andra lunginflammationer, sa Söderberg-Nauclér.

På kvällen den 14 april gick virusforskaren Lena Einhorn, en annan av de 22 forskarna bakom debattartikeln, till attack mot Tegnell i SVT:s ”Aktuellt”. Från videolänk började Einhorn 65, som tidigare jobbat som virolog men som nu är verksam som författare och regissör, kritiserade Folkhälsomyndighetens arbete i inledningen av utbrottet och menade att de förlorade tid genom att inte bygga upp testmöjligheterna och skaffa skyddsutrustning i januari.

– Det hänger samman med att man inte trodde att det här skulle bli en större epidemi i Sverige, sa hon.

Sedan handlade debatten med Tegnell på plats i studion mest om huruvida folk utan symtom kan smitta. Lena Einhorn sa att Folkhälsomyndigheten ”helt bortser från studier om asymtomatisk smitta” och dömde ut det svenska rådet att stanna hemma om man känner sig sjuk.

När programledaren Anders Holmberg hänvisade till en studie som visar att 6–8 procent smittar asymtomatiskt tände Lena Einhorn till.

– Den studien som Anders Tegnell har refererat till, Singapore-studien, använder han på helt fel sätt. Det är en studie där man använder alla fall som diagnostiserades i Singapore mellan 23 januari och 16 mars. Det enda man tittar efter är om man kan bevisa presymtomatisk spridning och man lyckas bevisa det i 6,4 procent av fallen. Det betyder inte att de andra 94 procenten inte är det, sa hon.

– I och med att hela strategin från Folkhälsomyndigheten bygger på ett livsfarligt koncept, stanna hemma om du känner dig sjuk, så missar man en mycket stor andel av de som smittar. Det är ju livsfarligt inte minst för alla gamla. Jag vet äldreboenden där de dör utan syrgas.

Anders Tegnell svarade att problemet är att det egentligen inte finns några bra studier.

– Alla kalkylerar på data som är rätt svåra att förstå sig på, på många olika sätt, sa han.

– Bland annat tänker man inte på att det är väldigt många som går ute i samhället som aldrig får diagnoser. Det påverkar ju slutsatserna på ett väldigt stort sätt. Det mesta talar för, och det säger WHO hela tiden, att den mesta smittspridningen sker från personer med symtom.

Forskarnas debattartikel i DN kritiserades för dåligt underbyggda siffror – vilket fick dem att återkomma med ett längre förtydligande. Där skrev författarna bland annat att ”de citerade siffrorna i sig är i vårt tycke mindre viktiga än den principiella utveckling av pandemin vi försöker peka på.” De vidhöll samtidigt att de använder korrekta siffror, som publiceras på ”European centre for disease prevention and control.”

Adam Alsing blev 51 år gammal.

15 april

Adam Alsing dör

På kvällen den 15 april dog programledaren Adam Alsing, 51 år gammal, efter att ha drabbats av coronaviruset.

”Det är med stor sorg och enorm saknad vi tvingas meddela att vår älskade Adam inte längre finns med oss. Efter ett par veckors kamp mot covid-19 avled Adam under onsdagen”, sa hans anhöriga i ett uttalande till TT.

Tv- och radioprofilen sörjs närmast av sin hustru Anette Alsing som han var tillsammans med i över 30 år, och sönerna Sebastian och Kasper. Om en månad skulle han bli farfar.

Hans död berörde även kända och okända människor över hela landet. Kondoleanserna strömmade genast in.

– Det är så jävla fruktansvärt och overkligt, han är ju yngre än jag. Det första jag gjorde i tv var ”Tur i kärlek” med Adam Alsing. Det var jätteschysst att jobba med honom, han var så trygg och bra att ha att göra med. Han var så snäll, sa Agneta Sjödin, som först jobbade med Alsing 1991.

Sportprofilen Patrick Ekwall var förkrossad.

– Adam var så snäll, omtänksam och begåvad. Man säger kanske alltid det om människor som har gått bort, men han var verkligen det och dessutom en god vän till hela familjen. Vi ringde inte till varandra varje dag, men vi hördes mycket om saker och ting i branschen eller om man ville ha teknisk hjälp, för han kunde sådant också, sa han.

Pernilla Wahlgren hyllade sin vän på Facebook: ”Fina, glada, varma, omtänksamma Adam. Älskad & omtyckt av så många. Vi är många som sörjer nu... Alla mina tankar går till din familj,” skrev artisten.

Tv-progammet ”Let’s dance” den 17 april stannades en stund för att hylla Alsing, som länge var programledare på TV4, med en stor bild på Alsing i bakgrunden och några känslosamma ord.

– I onsdags förlorade vi en vän och kollega. En av våra största underhållare, Adam Alsing. Det var här på TV4 han började sin långa karriär. Vi kommer sakna honom och våra varmaste tankar går till Adams familj, sa programledaren David Hellenius.

Aftonbladets kolumnist Malin Wollin skrev att ”nu känner alla någon som dött i corona” och statsminister Stefan Löfven höll med.

– För allmänheten så blir det kanske nu ett ansikte på de människor som avlidit, sa Löfven och beklagade sorgen för Adams nära.

– För allmänheten blir det nu kanske ännu mer påtagligt vad det här handlar om – en människa som många har en relation till via medier och via tv (som dör). Det bara understryker betydelsen av att vi alla gör precis vad vi kan (för att stoppa virusspridningen).

21 april

Sjuksköterskan Marielle, 39, dör

Den 17 april skrev sjuksköterskan Marielle DeBruhl, 39, ett inlägg på sin Facebooksida.

”Be för mig och mina kollegor i dag. Vi började känna oss väldigt sjuka och har testat oss, väntar fortfarande på resultat.”

Uppdateringen skulle bli hennes sista.

Marielle, som jobbade på vårdavdelningen för lungmedicin på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge hade den senaste tiden vårdat covid-19-sjuka patienter – och själv smittats. Fyra dagar efter Facebookinlägget hittades hon död i sitt hem.

– Hon hade så mycket liv i sig. Hon var hungrig på livet, skrattade och var generös. Hon var övertygad om att om hon gjorde goda handlingar så skulle det ge gott tillbaka i livet. Det var hennes livsfilosofi, sa vännen Margareta Hedin.

– Hon skulle ha firat sin 40-årsdag i maj. Hon ville bilda familj och hon hade ett så stort hjärta. Det är så orättvist.

Marielles make Chad var fortfarande fast i sitt hemland USA, som han inte kunnat resa hem från på grund av landets in- och utreserestriktioner.

– Hon gjorde så mycket gott. Hon offrade sitt liv för att rädda andra, sa Chad till Aftonbladet.

Vad som gjorde att Marielles sjukdomsförlopp gick så fort har inte fastställts. Enligt hennes vänner hade hon blivit sämre men så sent som den 20 april sagt till sin familj att hon inte kände sig så dålig att hon behövde sjukvård.

Marielles död berörde hela Sverige och berättelsen om hennes öde fick spridning på Facebook och i andra sociala medier, där hon hyllades för sin osjälviska personlighet.

Vännen Susanne Baldefors delade en bild där Marielle står i skyddsutrustning på sitt arbete. Skyddsmasken och visiret täcker större delen av hennes ansikte, men det går att se att hon ler.

”Förbaskade covid-19. Du tog helt fel tjej. Hon levde för att rädda andra. Hon var ung, livsglad. Hon var så försiktig”, skrev Susanne Baldefors i inlägget.

”Marielle DeBuhl är en tjej som hade det största hjärtat. Hennes skratt smittade. Och hon valde sitt yrke för att hon ville rädda och hjälpa andra. Precis som alla hennes kollegor.”

I inlägget som delats över 17 000 gånger uppmanade Susanne alla att hjälpas åt att stoppa smittspridningen – så att inte fler sjuksköterskor skulle behöva gå Marielles öde till mötes.

”Så tänker du gå ut denna helg, sitta och kröka med andra ”för det där med corona är ju ingen fara och du vill ju leva också.” Gör så då att ni tillsammans tar en tyst minut och titta och tänk på Marielle,” skrev Susanne:

”Det förtjänar hon. Det förtjänar alla hennes kollegor som du eventuellt kommer möta. De vill också leva. Men faktiskt leva på riktigt.”

En vecka efter Marielles bortgång stod det klart att skyddsombud på Marielles arbetsplats anmält dödsfallet till polisen. Enligt anmälan hade skyddsutrustningen som används på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge inte levt upp till de krav som Folkhälsomyndigheten ställer.

Brottsrubriceringen är arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, ett brott som är vanligare när det gäller dödsfall på byggarbetsplatser, enligt åklagare Jennie Nordin som är förundersökningsledare.

– Jag har gett polisen direktiv att vidta vissa utredningsåtgärder. Bland annat hålla förhör, samt få in ytterligare dokumentation i ärendet, säger Jennie Nordin.

Polisen ska utreda om någon på sjukhuset kan hållas ansvarig för Marielles död.

– Det kan vara en arbetsledare, det kan vara ledningen. Det får vi ta reda på, säger Mats Eriksson, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Läs mer om coronapandemin