Lena Einhorn till attack mot Anders Tegnell i tv

Uppdaterad 2020-04-15 | Publicerad 2020-04-14

Virusforskaren Lena Einhorn utvecklade sin kritik mot Folkhälsomyndigheten när hon debatterade mot Anders Tegnell i SVT:s ”Aktuellt”.

– Hela strategin bygger på ett livsfarligt koncept, sa hon.

– Alla kalkylerar på data som är rätt svåra att förstå sig på, svarade Tegnell.

Lena Einhorn, 65, är tidigare virolog och numera verksam som författare och regissör. Hon var en av 22 forskare som under tisdagen gick till attack mot Folkhälsomyndigheten i en debattartikel i Dagens Nyheter.

”Med tjänstemän utan talang att förutspå eller begränsa epidemin måste de folkvalda gripa in”, skrev de.

Statsepidemiolog Anders Tegnell försvarade sig på Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens och sa bland annat att debattörernas siffror inte stämmer.

– För det första vill jag förneka att vi inte har en genomarbetad strategi. Det har vi visst. Det får stå för dem. Dödstalen de refererar till är felaktiga. I Italien registreras nu bara dödsfallen på sjukhus. Det finns tyvärr ett antal grundläggande felaktigheter i den här artikeln, sa han.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Rök ihop i Aktuellt

I SVT:s ”Aktuellt” på tisdagskvällen var Anders Tegnell gäst i studion samtidigt som Lena Einhorn fanns med på videolänk. Hon inledde med att kritisera Folkhälsomyndighetens arbete i inledningen av coronautbrottet och menade att de förlorade tid genom att inte bygga upp testmöjligheterna och skaffa skyddsutrustning redan i slutet av januari.

– Det hänger samman med att man inte trodde att det här skulle bli en större epidemi i Sverige, sa hon.

Större delen av debatten handlade dock om förekomsten av smittspridning från personer utan symtom. Lena Einhorn sa att Folkhälsomyndigheten ”helt bortser från studier om asymtomatisk smitta” och dömde ut det svenska rådet att stanna hemma om man känner sig sjuk.

Virusforskaren Lena Einhorn.

Einhorn: ”Han vänder studien fel”

När programledaren Anders Holmberg hänvisade till en studie som visar att 6–8 procent smittar asymtomatiskt tände Lena Einhorn till.

– Den studien som Anders Tegnell har refererat till, Singapore-studien, använder han på helt fel sätt. Det är en studie där man använder alla fall som diagnostiserades i Singapore mellan 23 januari och 16 mars. Det enda man tittar efter är om man kan bevisa presymtomatisk spridning och man lyckas bevisa det i 6,4 procent av fallen. Det betyder inte att de andra 94 procenten inte är det.

Einhorn sa också att samma grundmaterial använts i en annan undersökning. Då blev siffran över asymtomatisk spridning 48 procent, uppgav hon.

Hon nämnde sedan att det fanns en bättre studie som bygger på kinesiska data, men avbröt sedan sig själv i tron att programledaren ställde en fråga.

– Nej, jag sa ingenting, men vi kan väl höra med Anders Tegnell, sa Anders Holmberg.

Svaret: ”Inga bra studier”

En uppjagad Lena Einhorn avbröt programledaren och ville fortsätta sitt resonemang innan Tegnell till sist fick ordet.

– Problemet är att det finns egentligen inga bra studier, sa han.

– Alla kalkylerar på data som är rätt svåra att förstå sig på, på många olika sätt. Bland annat tänker man inte på att det är väldigt många som går ute i samhället som aldrig får diagnoser. Det påverkar ju slutsatserna på ett väldigt stort sätt. Det mesta talar för, och det säger WHO hela tiden, att den mesta smittspridningen sker från personer med symtom.

Anders Tegnell hänvisade till att det brukar se ut så med andra infektionssjukdomar.

– Definitionen av att inte ha symtom är väldigt oklar. I de flesta studier talar man om odokumenterade fall och det är något helt annat, att man inte har upptäckts.

Han försvarade Folkhälsomyndighetens strategi:

– Eftersom symtomen är väldigt, väldigt lindriga – det är därför vi går ut så hårt och säger att vid minsta symtom ska du stanna hemma.

Tegnell: ”Inte undervärderat”

Lena Einhorn fortsatte kritiken och sa att såväl WHO som amerikanska och europeiska smittskyddsmyndigheten har motsatt uppfattning om asymtomatisk spridning.

– De talar om att det är oerhört begränsat på Folkhälsomyndigheten, så låter det inte alls på deras hemsidor.

Anders Tegnell fick frågan av programledaren om Folkhälsomyndigheten har undervärderat smitta utan symtom.

– Nej, det har vi inte, sa han.

– Det viktiga är att i vår hela strategi så spelar inte det inte jättestor roll. Vi har aldrig sagt att vi ska hindra all smitta. Vi har hela tiden jobbat med att vi ska få bort så mycket smitta som möjligt och helt klart är det ju att får man bort alla de symtomatiska fallen, då kommer den här pandemin att stanna helt och hållet.

Kritiken: ”Livsfarligt koncept”

Lena Einhorn stod på sig och sa att man är som mest smittsam dagen innan och dagen efter symtomen bryter ut.

– I och med att hela strategin från Folkhälsomyndigheten bygger på ett livsfarligt koncept, stanna hemma om du känner dig sjuk, så missar man en mycket stor andel av de som smittar. Det är ju livsfarligt inte minst för alla gamla. Jag vet äldreboenden där de dör utan syrgas.

Anders Tegnell fick senare i programmet frågan om det behövs mer skyddsutrustning i äldrevården. Han svarade att situationen är komplex.

– Jag tror att det är väldigt farligt att tro att skyddsutrustning hindrar någonting. Här pratar vi om ett helt koncept, att vi måste ha en personal som är betydligt bättre utbildade, har bättre rutiner på plats, vet hur man använder skyddsutrustningen, när den behövs, och så vidare.

– Att tro att man löser det här bara genom att man gör en insats av det här slaget tror jag kan spåra bort från att det här är ett område där vi behöver tänka igenom vår totala strategi.


PODD Så hårt kan coronaviruset slå mot svenska jordbruket

Sveriges bönder kan drabbas hårt av coronakrisen när säsongsarbetare från utlandet inte har möjlighet att ta sig hit. Arbetslösheten ökar lavinartat i landet och frågan är om de som blivit permitterade borde få jobb inom lantbruket? Vilket är det värsta scenariot vi står inför? Det tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Läs mer om coronapandemin