Sågade skatterna i opposition – behåller dem i regering

Publicerad 2023-09-20

Moderaterna har varit starkt kritiska till flera skatter som den tidigare rödgröna regeringen införde.

Men väl i regering väljer finansminister Elisabeth Svantesson (M) att behålla skatterna för att täcka andra utgifter.

– Man kan inte göra allt, säger Elisabeth Svantesson till Aftonbladet.

Under de två mandatperioderna mellan 2014 och 2022 som Moderaterna satt i opposition gick partiet fram med hård kritik mot en rad skatter som dåvarande S-/MP-regeringen införde.

En av dem, plastpåseskatten, ska nu slopas. Men flera av skatterna väljer Moderaterna att behålla när partiet nu själva sitter på makten över statsfinanserna.

Finansminister Elisabeth Svantesson har själv kampanjat hårt mot flygskatten, som kan innebära flera hundra kronor extra på biljettpriser.

Så sent som i valrörelsen var flygskatten en av de skatter som partiet annonserade att man ville avskaffa vid ett maktskifte.

Elisabeth Svantesson.

Skatten ger 1,8 miljarder

Men det sker alltså inte när partiet väl sitter i regering. När budgeten för 2024 nu presenteras finns skatten kvar och beräknas bringa in hela 1,8 miljarder kronor till statskassan.

– Man kan inte göra allt. Fyra partier kan inte få igenom allt. Vi har haft bra förhandlingar, prioriterat det som är viktigt. Vi har fått med mycket både inom reformutrymmet och det vi prioriterat om, säger Elisabeth Svantesson.

– Många ser att vi tar ansvar och stöttar i en svår tid. Då har flygskatten inte varit den fråga som kommit med i den här budgeten.

Och för den som vill ta en utlandssemester nästa år, hur blir det med flygskatten?

– Vill man ta semester nästa vinter så tror jag att man funderar på många saker. Man funderar på om inflationen fortfarande kommer vara hög, hur svenska kronans värde står sig. Det finns många parametrar och jag kan lova att vi gör allt vi kan för att få ner inflationen och stötta hushåll på allra bästa sätt.

Även kemikalieskatten blir kvar

Elisabeth Svantesson lägger till att hon och regeringen sänker skatten på arbete, som ett sätt att hjälpa hushållen när den svenska ekonomin fryser.

Men det är inte bara flygskatten som Moderaterna tidigare kritiserat, men nu väljer att behålla. Även kemikalieskatten, som tas ut på bland annat elektronik, får fortsätta att tas ut.

Skatten bringar in nästan 2 miljarder kronor till statskassan.