”Vi kan komma överens med SD”

Publicerad 2015-09-24

Fredrick Federley väntas bli vald till Centerns andre vice ordförande.

Då öppnar han upp för att partiet ska kunna komma överens med SD i frågor som är viktiga.

Nu svarar Annie Lööf på utspelet:

– C är de som vågar ta debatt mot SD och det ska vi göra. Men ej samarbeta, skriver hon på Twitter.

Partiledaren Annie Lööf har precis fått en dotter och gått på ett halvårs mammaledighet.

Då är det andra partiföreträdare som hamnar i fokus inför Centerstämman som inleds i Falun i dag. Där väntas EU-parlamentarikern Fredrick Federley i kväll bli vald till partiets andre vice ordförande, enligt förhandstipsen.

I en intervju med Svenska Dagbladet öppnar invandringsliberale Federley för att partiet i framtiden behöver anamma en annan inställning till Sverigedemokraterna.

Finns beröringsskräck

– Om migrationsfrågan är viktig, så måste man också ta med de partier som finns och har åsikter. För annars behöver de aldrig redovisa några förslag, säger han till tidningen.

Han menar att det finns en politisk beröringsskräck som man bör lyfta bort.

– Sverigedemokraterna är en obehaglighet i svensk politik, som vi får dras med. Då får de sitta med runt bordet och lägga sina förslag. Det innebär inte att vi gör som de vill, men emellanåt kan vi komma överens.

Federley anser inte att en eventuell borgerlig regering ska vara beroende av SD:s stöd, men att man med hjälp av SD skulle kunna säkra majoritet i viktiga frågor.

Får kritik

På Twitter menar Federley att han inte vill bjuda in SD till samtal.

”Upprepar från i går: Jag vill INTE samarbeta med Sd. Jag vill inte bjuda in dem. Ej heller C. Där de finns ska de avkrävas svar”, skriver han på Twitter.

Federleys uttalanden har redan mött kritik.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, är en av de som ifrågasätter hållningen.

– Jag tycker att det är både naivt och aningslöst av Fredrik Federley att öppna för förhandlingar med Sverigedemokraterna. Jag begär besked från Centerpartiet om de kommer att börja förhandla med Sverigedemokraterna. Annie Lööf har varit mycket tydlig tidigare i sina ställningstaganden så jag begär nu besked om det här är partiets uppfattning, eller om det bara är Fredrik Federleys, säer Eneroth till TT.

Annie Lööf skriver på Twitter: "C är de som vågar ta debatt mot SD o det ska vi göra. Men ej samarbeta."

Aftonbladet har sökt Fredrick Federley.