FP-förening kräver Björklunds avgång

Publicerad 2014-12-16

Jan Björklund (FP).

Nu riktas ännu ett avgångskrav mot folkpartiledaren Jan Björklund.

Lokalföreningen Folkpartiet Liberalerna i Knivsta kräver att partiet fimpar Alliansen i den kommande extravalrörelsen – och byter partiledare innan dess.

– Jan har pratat om Alliansen, Alliansen, Alliansen och skolan, skolan, skolan. Det är svårt för honom att bli trovärdig mot väljarna med ett annat budskap, säger ordföranden Jörgen Kjeldgård (FP).

Efter valet i september fick Jan Björklund förnyat förtroende som partiledare för Folkpartiet. Men under ytan puttrar missnöjet med partiets svaga väljarstöd i opinionsmätningarna och därmed också med partiledaren.

För en tid sedan gick avgående kommunalrådet Anna Mårtensson i Jönköping ut och riktade krav på avgång mot Björklund på sin Facebooksida.

"Jan Björklund måste bytas ut"

Nu stämmer Folkpartiet Liberalerna i Knivsta, en av två FP-föreningar på orten, in i kritiken, avslöjar UNT. Lokalföreningen är delad i två efter tidigare konflikter, skriver tidningen.

Kritiken handlar dock främst om att lokalföreningen vill att Folkpartiet ska gå till val utan Alliansen, uppger ordföranden Jörgen Kjeldgård för Aftonbladet.

– En konsekvens av detta kan bli att Jan Björklund måste bytas ut redan före valet. Jan har pratat om Alliansen, Alliansen, Alliansen och skolan, skolan, skolan. Det är svårt för honom att bli trovärdig mot väljarna med ett annat budskap, säger han.

Tillsammans med sin partikollega Terry Carlbom har Jörgen Kjeldgård skickat ett brev med sina synpunkter till partisekreteraren Maria Arnholm, tidigare jämställdhetsminister i Alliansregeringen.

Vill gå tillbaka till rötterna

Aftonbladet har läst brevet som är daterat den nionde december, alltså efter statsminister Stefan Löfvens besked om att regeringen avser att utlysa extraval till den 22 mars nästa år.

I brevet skriver man bland annat:

"Efter tre förlustval i följd för FP, 2006, 2010 och 2014 är utsikterna för ett fjärde förlustval under Jan Björklunds ledning överhängande. Allianspolitikens popularitet i väljarkåren gav kraftfull regering 2006, en minoritetsregering 2010, samt valförlust 2014.  FPs partiledning har envist hållit fast vid ett för partiet alltmer destruktivt allianssamarbete. Väljarkåren har allt tydligare markerat att vår trovärdighet som självständigt socialliberalt parti blivit underminerat. Likväl håller Jan Björklund fast vid den moderata fotbojan."

Enligt liberalerna i Knivsta bör Folkpartiet inför extravalet i stället vara tydliga mot väljarna med att man går till val som eget parti, utan att binda upp sig med Alliansen med M, C och KD. Därefter bör valresultatet få styra om vilka man ska samarbeta med.

– Vi måste få en chans att gå tillbaka till våra socialliberala rötter, säger Kjeldgård.

Får mothugg från länsordföranden

Malin Sjöberg Högrell, ordförande i Folkpartiets länsförbund i Uppsala, håller dock inte med sina partikamrater. Hon framhåller att Folkpartiet Liberalerna i Knivsta är en liten gruppering som för en tynande tillvaro i politiken, men som länge drivit frågan om att lämna Alliansen.

– Det får stå för dem vad de tycker om att vi inte ska samarbeta med Alliansen, det har de varit tydliga med länge. Min syn på det hela är att vi har visat att vi kan samarbeta inom Alliansen, vi är ett starkt regeringsalternativ och vi ser inga problem med det, säger hon.

Så du håller inte med dem?

– Nej, just det. I övriga länet är vi överens.

Jan Björklund har tidigare sagt till Aftonbladet att han inte har några planer på att avgå. Folkpartiets presschef Elin Boberg meddelar att man avböjer vidare kommentarer i dag.

Följ ämnen i artikeln