Tjuvar går på bostadsvisningar

Publicerad 2015-06-05

FRÄCKA STÖLDER Mäklarna råder de som har bostadsvisning att plocka undan värdesaker. Genom att titta på bilder inifrån bostaden på internet, vet tjuvarna vilka lägenheter och hus som är värda att besöka. (Personerna på bilden har ingenting med texten att göra.)

Inte bara bostadsspekulanter är nyfikna på din bostad. I flera fall har det visats sig att tjuvarna slår till i samband med bostadsvisningar.

Säkerhetsbranschen manar till försiktighet.

Det är inte helt ovanligt att inbrottstjuvar slår till när en bostad ska visas upp för försäljning, antingen i direkt anslutning till visningen eller efteråt.

– Vi har fått de här signalerna att det händer en del i samband med visningar, säger Henrik Kolga, vd för Swesec, en branschorganisation för säkerhetsföretag.

– Människor är väldigt naiva när det gäller visningar, fortsätter han.

Försäkringsbolaget varnar

Även försäkringsbolaget If har uppmärksammat problemet – att tjuvar rekognoserar vid en lägenhetsvisning.

– Ett exempel var ett fall där man hade haft en visning, och strax därefter ett tillslag där tjuven gått in genom det enda fönstret som inte var larmat, säger Tobias Edlund på If:s pressavdelning.

Ta bort värdesaker

Men tjuvarna kan också vara så fräcka att de stjäl inne på en visning. Och då gäller inte hemförsäkringen eftersom det då anses att bostadsinnehavaren har låst upp och "bjudit in" allehanda gäster.

– Så se till att inte ha värdesaker framme, säger Tobias Edlund.

TT

Följ ämnen i artikeln