Larmet inifrån SOS Alarm: Tidsfråga innan det kollapsar

Samtalen har ökat med 20 procent – hinner inte ta raster

Uppdaterad 2021-12-19 | Publicerad 2021-12-18

Telefonköer på upp till fyra minuter och larmoperatörer som inte kan gå på toaletten eller äta lunch under ett arbetspass.

Minst ett 30-tal har sagt upp sig under hösten enligt anställda på SOS Alarm som menar att det råder krisläge på nödnumret.

– Vi kan ha svarstider på upp till fyra minuter vissa tider. Det är bara en tidsfråga innan det kollapsar helt, säger en larmoperatör till Aftonbladet.

Flera anställda och tidigare anställda vittnar om krisläget på SOS Alarm. Minst ett 30-tal larmoperatörer har sagt upp sig i olika delar av landet under hösten och enligt de larmoperatörer som Aftonbladet pratat med är nödnumret kraftigt underbemannat.

– Senast i fredags hade vi en väntetid på två minuter. Det kan betyda liv eller död, säger en larmoperatör som vill vara anonym.

Svarstiderna varierar enligt henne och andra som Aftonbladet pratat med mellan 30 sekunder och i extremfall fyra minuter sedan pandemin bröt ut. Enligt avtalet med staten ska ingen behöva vänta mer än 30 sekunder på svar.

Personal larmar om att situationen gör att risker för misstag ökat.

Larmoperatörer från olika centraler i landet berättar om ett hårt arbetsklimat och stressig arbetsmiljö. De lider av ångest, sömnproblem och tryck över bröstet.

En av dem ringer till Aftonbladet med gråten i halsen. Hon berättar att de ofta inte hinner ta rast för att gå på toaletten. Vissa dagar äter de lunch efter sina arbetspass. Ofta beordras de in utanför arbetstid för att täcka upp för personalbristen.

Hon menar att arbetsbelastningen ökar risken att operatörerna begår misstag. Det finns inte heller tid att prata och bearbeta svåra larmsamtal man tagit emot.

– Vi svarar på nödsamtal oavbrutet och det här är tunga och stressiga samtal med människor som ringer oss när de är i den värsta situationen de någonsin varit i. Vi orkar snart inte mer, säger hon.

Larmoperatörerna som Aftonbladet pratat med säger att de som lyfter problem inte blir lyssnade på.

– De lägger över problemet på oss och säger att de som klagar kanske inte är lämpade för jobbet. Jag förstår inte hur de kan göra så, berättar en av dem.

Nikolai Penttinen

”Vet inte om han överlevde”

Nikolai Penttinen, 27, tidigare larmoperatör och teamledare på SOS Alarm i Norrköping, är en av dem som sagt upp sig under hösten.

– Jag älskade mitt jobb. Det är väldigt få jobb där man verkligen kan hjälpa och påverka. Men jag kände om jag inte slutar nu kommer jag att bli sjukskriven eller så kommer något annat hända. 

Droppen var ett larmsamtal om en liten pojke som höll på att kvävas. En förbipasserande kvinna ringde 112 medan föräldrarna försökte få ut det han fått i halsen.

– När jag svarar frågar kvinnan varför vi inte svarat på tre minuter och att föräldrarna åkt i väg i sin egen bil för att försöka hitta hjälp. Jag kommer aldrig att få veta om pojken överlevde, säger han.

Larmoperatörerna oroar sig för att situationen på SOS Alarm kommer att bli ännu värre ifall uppsägningarna fortsätter. Särskilt med tanke på att covidsmittan tagit ny fart och jul- och nyårshelger står för dörren.

– Jag är rädd att Sverige snart kommer att ha ett nödnummer som inte har någon personal, säger en av dem.

Flera av dem oroar sig för att krisen på SOS Alarm kommer att leda till att människor i akuta och livshotande situationer inte får hjälp i tid.

– Vi är en extremt underbemannad styrka som försöker att hålla Sverige på fötter via 112.

”Oerhört många samtal”

Jannice Mattson, chef för produktion på SOS Alarm svarar via mejl. Hon säger att det är en tufft för de larmoperatörerna just nu och ser allvarligt på uppgifter om uteblivna raster.

– All personal ska självklart ha en rimlig arbetssituation och få sina raster – om någon har upplevt annat så är det allvarligt och ska det åtgärdas omgående. Sen har vi oerhört många samtal till 112 nu, en ökning med nästan 20 procent, så jag vet att det är tufft för våra medarbetare.

Ökningen kan delvis förklaras med coronapandemin, men samtalen ökar årligen. Mattsson bekräftar inte de anställdas uppgifter om antalet som sagt upp sig, men säger att man haft en högre personalomsättning i år och att man är för få.

– Ja, sett till att larmsamtalen ökar markant.

Enligt arbetsgivaren ska man anställa fler operatörer.

Anställer 130 medarbetare

Jannice Mattson säger att man ska bli fler – 130 nya medarbetare börjar efter årsskiftet. Men hon delar inte bilden att folk säger upp sig på grund av arbetsmiljön.

– Men jag beklagar djupt om någon känner så. Alla våra medarbetare är
oerhört lojala och vill göra sitt bästa i alla situationer. Arbetsmiljön är prioriterad och vi jobbar på flera olika sätt för en hållbar arbetsmiljö och minska den nuvarande arbetsbelastningen.

Hon säger att den genomsnittliga svarstiden är på 15 sekunder, alltså över åtta sekunder som man enligt avtalet med staten ska ha. Hon förstår larmoperatörernas oro, men säger att alla som är i akut nöd får hjälp.

– Alla som behöver får hjälp. Vi bedömer patientsäkerhetsrisker kontinuerligt och har inga uppgifter om att någon inte fått rätt hjälp till följd av svarstiderna. Däremot kan en patient med en lägre prioritet få vänta längre till förmån för en mer akut situation.

Följ ämnen i artikeln