SOS larmar: Tusentals onödiga samtal till 112

André Spång/TT

Publicerad 2021-06-25

SOS ska man kontakta vid akuta nödsituationer. Arkivbild.

Borttappade nycklar, hopp om skjuts och hjälp med vägbeskrivning. Många är de samtal som aldrig borde nå SOS Alarm.

I midsommartider vädjar SOS Alarm om att tänka till innan man slår 112.

Midsommarhelgen är den tid på året som flest ringer larmnumret 112. Årets midsommar spår SOS få in rekordmånga samtal. Redan helgen innan midsommar fick man in 14 000 samtal, vilket är rekord för i år.

– Antalet samtal vi fick in i lördags är lite fler än vad det är på nyårsafton normalt, och det gör att vi ser allvarligt på situationen inför midsommar, säger Anders Klarström, presstalesperson på SOS Alarm.

Var tredje samtal

I takt med att antalet samtal till SOS ökar, blir det också fler samtal som inte bör nå SOS. De felaktiga samtalen till SOS handlar om personer som behöver en vägbeskrivning, som har tappat bort sina nycklar, inte hittar sin kompis eller vill ha skjuts.

– Nu för tiden förekommer det till och med att folk ringer och vill fråga om vaccination och vaccinationstider, säger Anders Klarström.

En tredjedel av alla samtalen som når SOS är felaktiga och under midsommar kan andelen blir större.

– När alkoholen kommer in tappar man också lite grann omdömet, dels kan man skada sig men man tappar också omdömet om hur man ska agera om någonting händer, säger Anders Klarström.

Uppmanar allmänheten

Därför vill SOS Alarm uppmana allmänheten att ringa korrekt nummer för korrekt situation. SOS ska du ringa när du är i en nödsituation och behöver samhällets omedelbara hjälp. Det kan vara pågående brott, trafikolycka, sjöolycka, brand eller ett livsfarligt läge vid sjukdom och skada.

TT: Vad ska man tänka på innan man ringer 112?

– Man bör tänka: ”Behöver jag samhällets omedelbara hjälp?”. Om svaret är ”ja” eller att man tror att det är ”ja” ska man ringa SOS, säger Anders Klarström, presstalesperson på SOS Alarm.

Följ ämnen i artikeln