Familjen, vännerna och kollegorna tog farväl av Thorbjörn Larsson

Uppdaterad 2022-08-31 | Publicerad 2022-08-30

Thorbjörn Larssons begravndes i Eric Ericssonhallen på Skeppsholmen.

Stora delar av journalistsverige var på plats för att ta ett sista farväl av Aftonbladets legendariske chefredaktör Thorbjörn Larsson.

Han var engagerad i tidningslivet in i det sista trots att han blev allt sämre.

– Det har varit ett långsamt farväl med tanke på sjukdomen, säger änkan Madeleine Halvarsson.

Den fjärde juli i år somnade Aftonbladets tidigare chefredaktör Thorbjörn Larsson in efter en tids sjukdom vid en ålder av 77 år.

Han började på tidningen som redigerare 1969 och blev chefredaktör 1987. Nio år senare gick Aftonbladet om den store konkurrenten Expressen och ”kriget” var därmed vunnet.

Under tisdagen hölls en begravningsceremoni i Eric Ericssonhallen på Skeppsholmen i Stockholm. Stora delar av journalistsverige var på plats för att ta ett sista farväl av Thorbjörn Larsson.

Bland gästerna märktes bland annat Aftonbladets före detta chefredaktörer Anders Gerdin och Jan Helin som även var dagens officiant. DN:s chefredaktör Peter Wolodarski och Expressens före detta chefredaktörer Thomas Matsson och Otto Sjöberg ville också hedra tidningsgiganten.

Under själva ceremonin framförde Thorbjörn Larssons favorit Susanne Alfvengren ”När vi rör varann” och ”Ögon man aldrig glömmer”. Jan Helin sade sedan några minnesord som på ett fantastiskt sätt sammanfattade Thorbjörn Larssons journalistiska gärning.

Aftonbladets chefredaktör Lena K Samuelsson minns Thorbjörn Larsson.

– I dag har Aftonbladet begravt sin hövding. Ingen chefredaktör före honom och ingen efter har betytt mer. Det är så fint att se hur hans stora Aftonbladetfamilj samlas för att ta farväl. Det hade Thorbjörn tyckt om.

Sina sista nio år i livet levde Thorbjörn Larsson tillsammans med sin fästmö Madeleine Halvarsson.

– Det har varit ett långsamt farväl med tanke på sjukdomen, så det är faktiskt skönt att det här slutet kommer nu och att vi får hedra Thorbjörn.

Madeleine Halvarsson förklarar att Thorbjörn var engagerad i tidningslivet in i det sista.

– Han läste tidningarna och jämförde, det gjorde han även när han var sjuk. Thorbjörn var väldigt noga med det.

– Han var också en otroligt kärleksfull man och gav mig så mycket kärlek. Vi fick nio fantastiska år även om han var sjuk på slutet.

Att den vita kistan är prydd med just röda rosor har sin förklaring.

– Varje dag jag kom hem sjöng han ”Min älskling, du är som en ros”. Det är därför det är så mycket rosor i dag. Han älskade rosor. Vi gav alltid varandra rosor på våra årsdagar. Han var väldigt romantisk. Saknaden är otroligt stor även om jag vet att han har det bättre nu.

Thorbjörn Larsson efterlämnar fästmön Madeleine och barnen Josefine och Kristoffer.

Tack för allt, Thorbjörn.

Följ ämnen i artikeln