Centern stryker alliansen ur framtidsdokument

Uppdaterad 2021-09-23 | Publicerad 2021-05-28

Det ideologiska avståndet mellan Centerpartiet och den forna alliansen blir allt större när Centern blickar mot framtiden.

Moderaterna och Kristdemokraterna har gjort sitt val, säger Annie Lööf och skulle en sån regering sen släppa in SD i regeringskansliet skulle det vara en säkerhetsrisk.

Idag klubbar partiet sin framtidsagenda och återtar sin gamla logotyp - fyrklövern.

För centerledaren Annie Lööf är uttrycket ”vi ska vara en stark politisk kraft i mitten” inte bara en plattityd, något som får politiska reportrar att gäspa. För Annie Lööf är det en del av Centerpartiets nya identitet.

– Att vara ett självständigt borgerligt parti, men samtidigt veta att om vi ska få genomslag för vår politik då handlar det om att kavla upp ärmarna, förhandla, kompromissa, hitta samarbeten och ha fokus på konstruktiva lösningar.

Annie Lööf kallar det för ”jordnära visioner”.

För Centerpartiet har de gångna tre åren varit en tid av stora omställningar. Efter valet 2018, när de släppte fram Stefan Löfven som statsminister och ingick januariavtalet avslutade de också en relation som varit avgörande för Centerpartiet i nästan två decennier, den med alliansen - Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna.

De var fyra borgerliga partier som hade en gemensam värdegrund, som gick mot ett gemensamt mål, styrde Sverige tillsammans och höll varandra om ryggen under 14 långa år. Åtta av dem i regeringsställning.

– Det var ett jättesvårt vägval att göra, att ingå januariavtalet. Det var ett tufft vägval för mig personligen, men också för hela Centerpartiet. Nyckeln var att vi fick genomslag för den politik vi gick till val på, säger Annie Lööf.

Fått jobba med självförtroendet

Utan sina forna kollegor tar Centerpartiet nu sikte mot nästa val, och det är första gången sedan 2002 som de går till val ensamma. Den här mandatperioden har förändrat partiet menar Annie Lööf.

– Det krävs mer självförtroende när man blir attackerad politiskt från både höger och vänster. Tidigare har vi varit fredade, då har vi hållit ihop inom alliansen och bara fått kritik från vänster. Men nu får vi från bägge håll.

På fredagen presenterar partiet sin framtidsagenda, ett dokument som varit ute på remiss hos partidistrikten runt om i landet och nu ska klubbas på partiets förtroenderåd. Sist partiet hade ett förtroenderåd var när de bestämde sig för att ingå januariavtalet.

Ont om trogna väljare

När Annie Lööf pratar om den politiska mitten, vilket hon ju så gärna gör, så handlar det inte bara om den position som partiet har på den politiska skalan, det handlar också om var det finns potentiella väljare. Centerpartiet har sett en ny möjlighet - i den politiska mitten finns det väljare som är rörliga, som verkligen ogillar Sverigedemokraterna och som inte gillar att de andra borgerliga partierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna öppnat för samarbeten med SD - och de väljarna vill Centerpartiet ha.

– Vi har en liten fast kärna väljare, den minsta av alla partier och det betyder att vi hela tiden måste visa att vi gör skillnad på riktigt. Det vi kan se i våra mätningar är att man uppskattar vårt engagemang i miljö- och klimatfrågor och man uppskattar att vi håller stången mot Sverigedemokraterna och att vi är ett självständigt mittenparti. Vår positionering som mittenparti är viktig för våra väljare.

Den nya framtidsagendan ska ersätta en som klubbades 2016. Agenda 2025 hette den, men det förändrade politiska landskapet krävde ett omtag.

– Vi är gärna med och tar ansvar, sitter i regering eller sitter i ledande positioner lokalt och regionalt, men det är ändå det politiska resultatet, innehållet på bordet som avgör vilken position centerpartiet ska ta nästa val.

För vad vill Annie Lööf göra efter nästa val, förutom att vara en politisk kraft i mitten?

I den förra framtidsagendan stod det att Centerpartiet ville styra med alliansen, i den nya är det en mer öppen fråga.

”Vi är varandras motpoler”

Centerpartiet har lovat att inte ställa sig bakom någon regering som stödjer sig på ytterkantspartierna Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet. Relationen till Sverigedemokraterna är avgörande för partiets väljare, men Annie Lööf får återkommande svara på frågor om hur principfast motståndet mot Vänsterpartiet egentligen är.

– Det känns helt otroligt att Centerpartiet och Vänsterpartiet skulle enas i ekonomisk politik, vi är varandras motpoler, säger Annie Lööf.

Men på frågan om Centerpartiet kan lova att inte stödja en regering där Vänsterpartiet är en del av regeringsunderlaget, på den frågan är det svårt för Annie Lööf att svara ja eller nej.

– Jag vill understryka att det är mitt parti som fattar beslut om våra strategiska vägval. Vi kommer inte gå till val på en statsministerkandidat. Vi kommer inte gå till val med ett regeringsalternativ, utan vi kommer att gå till val på vår politik.

– Sen när vi ser realiteten efter nästa val då kommer vår partistyrelse, vår riksdagsgrupp och slutligen vårt förtroenderåd att fatta beslut vad som är rimligt att säga ja eller nej till.

M och KD har gjort sitt val

I dag förs inte heller några politiska samtal mellan Centerpartiet och de forna allianskollegorna, om möjligheterna att bilda en ny alliansregering efter nästa val.

– M och KD har gjort sitt vägval. De kommer att gå till val för att bilda en regering med ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Däremot träffar jag Ulf, så han vet hur vi resonerar och hur vi tänker. För mig är det viktigt att ha goda relationer åt båda håll, säger Annie Lööf och tillägger att Stefan Löfven också känner till deras position i regeringsfrågan.

Men blir det en M- och KD-regering med stöd av Sverigedemokraterna så kommer Centerpartiet också behöva bestämma hur en relationen mellan Centerpartiet och en sån regering ska se ut.

Om samarbetet skulle se ut så att Sverigedemokraterna får tjänstemän i regeringskansliet, som ju diskuterats, hur ser du på möjligheterna att samarbeta med en sån regering?

– Skulle SD få tjänstemän i regeringskansliet är det något oerhört. Det är en säkerhetsrisk för det första, och det är också något helt unikt om man släpper in Sverigedemokraterna på sådana positioner.

Partiledarrekord

Som en del i att hitta sig självt som parti presenterar Centerpartiet inte bara sin väg in mot framtiden utan också en ny logga - och fyrklövern är tillbaka. Den har nämligen inte varit en den av centerpartiets logtyp sedan före valet 2014.

Ambitionen med den nya agendan är att den ska leda Centerpartiet fram till 2030.

Så vad är det då för Centerparti vi kommer att se inför valet 2026?

– Jag hoppas att Centerpartiet har etablerat sig som ett borgerligt, liberalt parti där vi samlar personer både strax till vänster, men också till höger om oss. Med ett hoppfullt budskap. För såväl krafter till vänster som till höger gillar att måla Sverige i svart och har en ganska dystopisk syn på Sverige. Våra väljare har en ganska optimistisk syn på framtiden.

Kommer du att vara partiledare inför valet 2026?

- Det avgör både Centerpartiet medlemmar och valresultat och jag själv. Om fem år, då håller jag på att slå Torbjörn Fälldins rekord. Han satt i femton år.

Annie Lööf har precis avverkat sina första 10 år på partiledarposten.


Jackpott och CL-final på Stryktipset: ”Upplagt för 13
rätt”