Sabunis linje vinner – L öppnar för samarbete med SD

Uppdaterad 2021-03-29 | Publicerad 2021-03-28

Hundra webbsända tal om demokrati, liberalism och vägval.

Sedan tog Liberalerna sitt brännande beslut:

Grön ljus för samarbete med Sverigedemokraterna. 

Nyamko Sabunis linje om att kunna samarbeta med Sverigedemokraterna vann med 59 mot 31 röster på Liberalernas partiråd.

– Jag är stolt över det beslut partiet har fattat, det är en start på den resa vi tillsammans ska ge oss in på, sa Nyamko Sabuni.

Nyamko Sabuni.

Det digitala partirådet där frågan avgjordes varade i sex timmar. Runt om i Sverige kopplade partiföreträdare upp sig – och falangstriden drog genast igång.

Företrädare för Sabuni-linjen argumenterade för att Liberalerna ska ingå i en borgerlig regering och kunna samarbeta med SD. Att isolera SD har bara gjort att de har vuxit i opinionen.

Motståndarna, de så kallade reservanterna, argumenterade för att det är otänkbart för ett parti som L att samarbeta med SD.

– Populister, nationalister och extremister hatar allt vi står för, det är ömsesidigt. Detta beslut vore ett strategiskt, ideologiskt och historiskt misstag, sa partistyrelseledamoten Helene Odenjung.

Jämförde med Monty Python

Några talare kunde inte bestämma sig, la fram nya tilläggsyrkanden i sista minuten eller vägrade rösta på något av alternativen. Jönköpingsliberalen Anders Rickman drog paralleller till en scen i Monty Python-filmen ”Life of Brian” där två falanger med snarlika namn strider mot varandra.

–Jag kommer lägga ner min röst. Det är ett aktivt val, sa Rickman.

Kronobergsliberalerna vädjade om kompromiss – annars kommer partiet ätas upp av inre stridigheter.

– Jag är inte rädd, jag är fullständigt panikslagen. Vårt parti riskerar att förlora ett stort antal medlemmar, sa Gunnar Nordmark från Kronoberg.

Partirådet tog också ställning om ett tilläggsyrkande, ett slags förtydligande om att L inte ska budgetförhandla med ”ytterkantspartierna SD och V”. Det avslogs med 55 mot 36 röster.

Romina Pourmokhtari från Liberala ungdomsförbundet.

Kuppade in visuella budskap

Partirådet hölls digitalt på Zoom och totalt blev det omkring hundra tal. Vissa ombud pratade framför blåtonade fondväggar eller naturbilder från hemkommunen. Andra kopplade upp sig i sina vardagsrum. En handfull passade på att förmedla visuella budskap. Ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokhtari var emot Sabunilinjen och bar en t-shirt med ett tydligt ställningstagande mot SD: ”Göm en flykting, om det blir olagligt göm två”.

När beslutet var taget sa Sabuni att L nu kan vara tydligare mot väljarna.

– Vi kommer inte längre att bidra till att förlama den svenska politikens möjligheter att lösa samhällsproblem genom att isolera ytterkanter.

Hon tillade att beskedet inte innebär att L kommer förhandla om budget på samma sätt som partiet har gjort med regeringen och C.

Beklagar de som lämnar

Hur ska du göra om M och KD öppnar för att budgetförhandla med SD?

– Det är frågor vi får återkomma till. Exakt hur samarbetet kan gå till sedan får vi, förhoppningsvis fyra partier i borgerligheten, prata om och komma överens om.

Vad vill du säga till de som överväger att lämna L efter dagens beslut?

– Jag kan bara beklaga. Liberalismen är hotad och min övertygelse är att populism och nationalismen växer när samhällsproblemen växer(…) Jag vill att mina partikamrater förstår att vi är ett parti med integritet och självförtroende. Vi kan prata med alla men vi kommer aldrig att ge avkall på de liberala kärnvärden.