Amnesty: ”EU medskyldiga till slavhandel i Libyen”

Publicerad 2017-12-12

Tusentals afrikaner lever under vidriga förhållanden i läger i Libyen – och riskerar att säljas som slavar.

EU, som hjälper libyska kustbevakningen att stoppa migranterna, är medskyldiga.

Det hävdar Amnesty i en rapport, som riktar stenhård kritik mot EU:s flyktingpolitik.

Libyen är ett land utan fungerande regering sedan Muammar Gaddafi störtades 2011. Två stora fraktioner slåss om makten och har i princip delat upp landet med två regeringar.

Detta hindrade inte Europeiska Unionen från att sluta ett avtal med en av landet för att stoppa flyktingströmmen till Europa. Hundratusentals migranter reser via Libyen, där de försöker ta sig med båt över Medelhavet till Italien.

Avtalet ut på att libyska kustbevakningen hindrar migranter att korsa Medelhavet – och återför dem till Libyen. Där fastnar de i fångläger, som präglats av förtryck och systematiska övergrepp.

Nu får EU skarp kritik i en ny Amnestyrapport.

– Europeiska regeringar har inte bara varit fullt medvetna om de här övergreppen, genom att aktivt hjälpa libyska myndigheter med att stoppa sjöövergångar och hålla kvar människor i Libyen så är de medskyldiga till de här brotten, säger Amnestys Europachef John Dalhuisen.

EU-länderna med Italien i spetsen har tränat och utrustat kustbevakningen och den myndighet som är ansvariga för lägren. Dessutom har man ingått avtal med libyska miliser som sköter gränsbevakning. Miliser som gör sig skyldiga till systematiska övergrepp, enligt Amnesty.

Fotografen Alessio Paduano fick följa med inbäddad med den tyska icke-statliga räddningsorganisationen Sea watch till Medelhavet utanför den libyska staden Tripoli den 6 november. Då vittnade han om hur den libyska kustbevakningen lät flera migranter drukna i havet

Organisationen beräknar att runt 20 000 afrikaner sitter i libyska läger. De har vittnat om tortyr, slavarbete och inhumana förhållanden.

Nyligen publicerade en italiensk fotograf bilder på hur libyska kustbevakningen lät migranter drunkna i havet. Enligt Amnesty har kustbevakningen försökt förhindra människorättsorganisationer som försöker rädda migranter på havet.

Efter uppgifterna om slavhandel har EU och Libyen kommit överens om att en del migranter ska evakueras ur flyktinglägren och skickas tillbaka till sina hemländer.