Detta händer när EU ger ett laglöst land pengar för att slippa flyktingar

Migranter säljs som slavar i libyska städer.

Eller lämnas att drunkna i Medelhavet av kustbevakningen.

Så ser det ut när EU gett miljoner till ett laglöst Libyen för att slippa migranter på sin bakgård.

”Stora, starka pojkar. Till jordbruksarbete” hörs en röst säga i CNN:s reportage. Snart har en man från Nigeria sålts för 400 dollar. Sedan säljs nästa, och nästa.

Avslöjandet från den amerikanska tv-kanalen om slavauktionerna i Libyen är fruktansvärt. Men det är inte förvånande.

Inte heller kommer varningarna från internationella hjälporganisationer om att libyska kustbevakningen misstänks misshandla människor och låta dem drunkna på Medelhavet som någon större chock.

Libyen har under lång tid varit en laglös stat.

I dagsläget har landet en i princip maktlös premiärminister och samlingsregering i huvudstaden Tripoli och en militärgeneral som styr landets östra del.

Samtidigt har tusentals beväpnade miliser valt olika sidor, eller ingen alls.

De var alla en gång i tiden enade i sitt hat mot Muammar Gaddafi och fick hjälp av västvärlden att avsluta diktatorns styre 2011.

Efter det har spåren av den arabiska våren utvecklats till vad som bäst kan liknas vid ett inbördeskrig.

USA:s förre president Barack Obama har kallat efterspelet i Libyen post-Gaddafi för sitt värsta misstag som president.

Diktatorns vapenarsenal har flödat ut i landet och jihadistgrupper som IS och al-Qaida har etablerat sig.

Det oljerika Libyen, en gång känt för både sin auktoritäre narcissistiske ledare och sin fria sjukvård och utbildning, står inför en finansiell härdsmälta.

Det är detta land EU har valt - blivit tvunget - att samarbeta med.

Efter 2015 års stora flyktingströmmar började Medelhavet kallas för Europas kyrkogård. Flyktingar från krigets Syrien drunknade när de sökte ett bättre liv. Lösningen blev ett starkt kritiserat avtal mellan Turkiet och Europa.

Då började strömmarna av människor på jakt efter ett bättre liv istället att synas främst från den afrikanska kontinenten med slutstation Italien.

Ett likadant avtal mellan Libyen och EU var däremot inte möjligt. Det finns ingen legitim part för unionen att förhandla med, även om EU och FN stöttar premiärministerns samlingsregering.

I stället kom EU överens med Libyen om bland annat ekonomiskt stöd på 46 miljoner euro, utbildning och kustbevakningsfartyg för att ”bryta människosmugglingen och rädda liv på Medelhavet”, med statsminister Stefan Löfvens ord.

"Alla tillgängliga redskap" lovades av EU:s medlemsländer i somras för att få kontroll över situationen på Medelhavet.

Samma fartyg, samma EU-utbildade räddningsbesättning, har nu dokumenterats när man jagar och slår flyende människor, och låter dem drunkna på havet.

Kustbevakningens ansvariga kritiserar hjälporganisationer på Medelhavet för att ”ha en agenda” och inkräkta på Libyens suveränitet som stat.

Och när den libyska kustbevakningen blockerat Medelhavsvägen för att bekämpa flyktingsmugglingen fastnar människorna i de brutala lägren - där de riskerar att bli sålda som slavar.

Libyska myndigheter har lovat att utreda misstankarna efter CNN:s rapport.

Om EU vill behålla sitt anseende bör man lova "alla tillgängliga redskap" även nu.

Följ ämnen i artikeln