Libyen - landet där drömmen om Europa går i kras

Uppdaterad 2018-03-09 | Publicerad 2017-11-22

De drömmer om Europa – men fastnar i Libyen.

I landet där det fortfarande är kaos efter Gaddafis fall lever tusentals afrikaner i läger under vidriga omständigheter.

De som lyckas ta sig vidare riskerar att dö på Medelhavet.

Uppgifterna om att afrikanska män säljs på slavauktioner i Libyen har väckt ramaskri världen över. Afrikanska unionen kallar händelsen ”förkastlig” och från ”en annan tidsålder” medan FN-chefen Antonio Guterres säger att det kan handla om brott mot mänskligheten.

Libyen är ett land utan fungerande regering sedan Muammar Gaddafi störtades 2011. Två stora fraktioner slåss om makten och har i princip delat upp landet mellan två regeringar.

Detta hindrade inte EU från att sluta ett avtal med en av dem för att stoppa flyktingströmmen till Europa.

Libyen, som tidigare var ett steg på resan mot Italien, har blivit ett permanent stopp för många.

Afrikanska män fångas in och samlas i libyska läger där det råder hemska förhållanden.

Förra veckan kritiserades avtalet, som bland annat innebär att den libyska kustbevakningen stoppar flyktingbåtar och för dem tillbaka till de libyska lägren, av FN.

– Det lidande som migranter som hålls fängslade i Libyen tvingas utstå är en skandal för mänsklighetens samvete, sa människorättschefen Zeid Ra'ad Al Hussein.

Enligt AFP sitter runt 20 000 afrikaner som försökt ta sig till Europa fast i läger i Libyen. Människorättsorganisationer och vittnen berättar om systematisk misshandel, våldtäkter och slavarbete.

”Libyen bygger koncentrationsläger”

– Vi ser tecken på tortyr: skottskador, elektriska stötar, brännmärken, piskrapp, flådd hud. Brutala och oacceptabla saker, säger Pietro Bartolo, chefsläkare på Lampedusa, en italiensk ö där många av de som tagit sig vidare från Libyen hamnar.

– Jag tycker att överenskommelsen mellan Italien och Libyen är värre än den som Europa skrev under med Turkiet, för i Turkiet byggdes flyktingläger. I Libyen byggdes koncentrationsläger, säger Bartolo till Euronews.

I avtalet med EU ingick även stöd för att förbättra situationen i lägren.

Libyen är ett delat land