”May gjorde en grov felbedömning”

Resultatet är ett gigantiskt fiasko och ett katastrofval för premiärminister Theresa May.

Hon gjorde en grov felbedömning som utlyste nyval.

Nu väntar kaos och regeringskris. Hur ska Storbritannien om en dryg vecka kunna inleda brexitförhandlingarna med EU?

Theresa May hade inte behövt gå till nyval. Hon gjorde det för att få en större majoritet bakom sig i parlamentet för att backa upp den hårda brexit hon vill genomföra.

För två månader sedan såg ett nyval ut som en enkel straffspark för May. Tories talade lyriskt om en majoritet på 100–150 platser och att labour skulle krossas.

Men någonstans på vägen vände valvinden.

Kanske för att May gjorde en del misstag när hon presenterade nya förslag om sociala nedskärningar.

Kanske för att många utifrån väldigt lågt ställda förväntningar tyckte att utmanaren Corbyn trots allt gjorde rätt bra ifrån sig.

Kanske för att många irriterade sig över den tydliga taktiska beräkningen i Mays nyval.

Kanske för att fler väljare än på länge känt sig förvirrade och osäkra om brexit.

Den givna storsegern förvandlades till en nagelbitare.

Vi vet ännu inte exakt varför May förlorade men någonstans längs vägen förlorade premiärministern det förtroende som det brittiska folket tidigare hade för henne.

Två terrordåd under en valrörelse är unikt för landet. Det borde ha gynnat den sittande regeringen, åtminstone inte missgynnat den. Men ingenting tyder på att det var terrorn som gjorde att May förlorade.

Det verkar som de unga gått och röstat i betydligt större utsträckning än normalt. De unga är emot brexit.

Storbritanniens kommande utträde ur EU hade en relativt undanskymd roll i valrörelsen. Men egentligen är brexit den allt överskuggande frågan. Det är vilken typ av avtal som landet får som avgör hur mycket ett utträde kommer att kosta de brittiska medborgarna i form av ökade priser och minskad ekonomisk tillväxt.

Efter att under förra veckan ha rest runt i Storbritannien kan jag konstatera att landet fortfarande är mycket hårt splittrat i sin inställning. De som röstade för att lämna tycker att de gjorde helt rätt. En del av de som röstade för att stanna har accepterat utgången och är motvilligt inställda på brexit men många är fortfarande mycket oroliga för hur det ska bli och hoppas att brexit på något sätt inte ska bli av.

Valresultatet innebär regeringskris. May har inte längre någon egen majoritet. Kanske tvingas hon avgå och vi få se ett nyval inom ett halvår.

De halvstora partier som skulle kunna ge May en möjlighet att bilda en minoritetsregering är båda stenhårt emot en brexit. Liberaldemokraterna kanske kan tänka sig att regera ihop med May men bara om de får igenom sitt krav på en andra folkomröstning efter att ett brexitavtal har förhandlats fram med EU.

Men då skulle May gå emot alla sina tidigare löften.

En paradoxal utveckling är att de konservativa gick fram kraftigt i Skottland på nationalistiska SNP:s bekostnad. Det kan tyda på ett motstånd bland skottarna att hålla en ny folkomröstning om självständighet om brexit blir av. Men SNP är knappast heller en tänkar partner för May.

Det är svårt att se hur en koalitionsregering skulle se ut.

Labour kan inte få ihop en majoritet ens om man bildar en koalition med alla de mindre partierna. Men Corbyn har ändå stärkt sin ställning som gjort ett mycket bättre val än förväntat.

En möjlig utveckling kan vara att May försöker bilda en minoritetsregering som stödjer sig på de konservativa partiet på Nordirland, DUP. Men en sån regering skulle få en svagare majoritet än den gamla.

Den stabilitet som Theresa May i natt sa att landet behöver och hon ska leverera syns inte ens vid horisonten.