Experten: ”Stor missräkning för May”

Publicerad 2017-06-09

Resultatet från vallokalsundersökningen är här.

Enligt den backar Theresa Mays Toryparti och tappar sin majoritet i parlamentet.

– Skulle detta vara resultatet så blir det knepigt för henne att vara kvar som partiledare och premiärminister, säger Mikael Sundström, lektor i statsvetenskap på Lunds universitet.

Tories partiledare Theresa May har svårt att sitta kvar som premiärminister om första prognosen stämmer, enligt Mikael Sundström, lektor i statsvetenskap på Lunds universitet..

– De konservativa har inga större betänkligheter att skjuta ledare åt sidan om det inte passar. En enorm missräkning av Theresa May, säger Mikael Sundström, lektor i statsvetenskap och expert på brittisk politik.

Enligt Mikael Sundström har Torypartiet gjort en ”riktigt svag” kampanj innan det brittiska nyvalet – som gett välbehövliga öppningar för Labourpartiet och dess ledare Jeremy Corbyn.

– Theresa May har kovänt i vissa frågor, och inte velat ställa upp i debatter. Det har varit enkla saker för Corbyn att peka på. Det har bara varit för honom att säga ”hon vågar inte möta mig” så har det varit en story för medierna att plocka upp. Hon har bjussat på det. Helt i onödan, säger Mikael Sundström.

– Torypartiet har kört på ”starkt och stabilt ledarskap” och tänkt att det skulle räcka. Men väljarna har ändå velat höra om handgripliga policies. Riktig politik, det är ändå det man röstar för. Det var en riktigt dålig kampanj.

”Personlig seger för Corbyn”

I vallokalsundersökningen backar Torypartiet, men är ändå största parti. Mikael Sundström ser dock siffrorna som ett succéval för Jeremy Corbyn, Labourpartiets ordförande.

– Sedan han blev ledare har han skrattats ut och hånats, och till och med utsatts för kuppförsök från medlemmar i det egna partiet. Om siffrorna står sig är det inte en vinst – men han har bevisat sig och fört partiet framåt, säger Mikael Sundström.

Han betonar att undersökningen inte är samma som ett färdigt resultat. De sista rösterna beräknas vara räknade tidigt på fredagsmorgonen.

– Vi får lägga in stora brasklappar i och med att det brittiska systemet fungerar som det gör. Lokala frågor kan vara viktiga och det kan ändra kretsarna. Men ValU:n har förutsett vinnaren i de fem senaste valen. I det sista var de fel ute men innan dess var de ganska nära, säger Mikael Sundström, lektor i statsvetenskap.

ANNONS