Myten krossad – stora solchanser på midsommar

Anna Hansson/TT

Publicerad 2020-06-09

Är du en av dem som envist hävdar att vädret alltid är dåligt på midsommar?

Då har du fel. Midsommar är tvärtom en helt vanlig sommardag – med extra stor chans till sol.

Och vädret i år då? Ja, det kan bli hur som helst.

Att klaga på midsommarvädret är lika svenskt som fredagstacos framför tv:n. Men oavsett vad många tror så är midsommar inte en klassiskt regnig och kall dag. Däremot är chanserna till sol större än nästan någon annan dag på året.

– Omkring midsommar har vi sommarsolstånd och solen står som högst på himlen. Vi har de längsta dagarna vilket gör att solen har chans att visa sig som mest, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Regnigt midsommarfirande.

Blivit en grej

I Sverige har vi de senaste åren haft såväl kalla, varma, och helt normala midsomrar. 2016 var ovanligt varm medan 2017 och 2018 var ganska svala.

– Det är svårt att säga varför det blivit lite av en grej att det alltid är dåligt väder på midsommar, säger Max Lindberg Stoltz.

– Jag tror att mångas minnen är lite subjektiva och att man kommer ihåg de dåliga dagarna mer än de bra. Atmosfären bestämmer sig ju inte för att ställa till det för oss på midsommar.

Midsommar är också en av de mest väderviktiga dagarna vi har på året. Vädret bestämmer ju om vi kan avnjuta vår sill, nubbe och våra jordgubbar ute – eller om vi måste tränga in oss i en liten lägenhet eller sitta och huttra i ett partytält.

– Kanske är det därför man har lite starkare minnen om hur vädret var omkring midsommar, säger Max Lindberg Stoltz.

Finvädret kan vända

Så till knäckfrågan. Vilket väder blir det på midsommar i år?

Ett högtryck ligger nu över hela Sverige och ger ett ganska stabilt väder med, för säsongen, höga temperaturer och mycket sol över helgen. Men om högtrycket ligger kvar över vår älskade högtid – det är ännu för tidigt att säga.

Högtrycket försvagas nämligen något efter helgen, vilket kan göra att vädret slår om och blir ostadigare i nästa vecka.

– Det ser ut att vara högtrycksbetonat i nästa vecka men det är inget starkt högtryck som kan trycka undan ett lågtrycks intåg, säger Max Lindberg Stoltz.

Följ ämnen i artikeln