Midsommarlunchen hotad: Mardrömscenario

Uppdaterad 2020-06-05 | Publicerad 2020-05-14

Med bara en månad kvar kommer nu larmrapporter om att midsommarlunchen är hotad.

Kalla frostnätter har helt omkullkastat den skånska potatisskörden och även äppelmusten lever farligt.

– Det känns inte bra alls. Vi är mycket oroliga, säger Per-Erik Bengtsson, styrelseledamot i Potatisodlarna.

Coronakrisen slår hårt mot olika sektorer världen över.

Tidigare under våren kom rapporter om hur bristen på gästarbetare riskerade att slå hårt mot Sveriges jordgubbsodlingar. Länge såg det ut att bli en gubblös sommar, men efter att regeringen klassat livsmedelssektorn som extra samhällsviktig, tillåts nu en del gästarbetare komma in i landet.

Men för den som ser fram emot den traditionella midsommarlunchen kommer nu ytterligare ett bakslag.

Kalla nätter med frost och minusgrader i Skåne har nämligen gjort att potatisblasten svartnat på stora delar av den frilandsodlade färskpotatisen.

”Mycket oroliga”

Många knölar har slutat att växa och startat om på nytt, vilket gör att säsongen förskjuts. Därmed riskerar det att bli brist på färskpotatis till midsommar.

– Får vi tjänligt väder kan det återhämta sig, men det är omöjligt att säga. Nu är skadan redan skedd, säger Per-Erik Bengtsson, styrelseledamot i Potatisodlarna.

För många av odlarna ligger 40-50 procent av omsättningen just på midsommarpotatisen.

– Kommer det fram mängder med potatis efter midsommar finns det ingen marknad och då sticker priset antagligen ner i botten, säger Per-Erik Bengtsson.

Han hoppas att det inte kommer att frysa på fler nätter.

– Varenda svensk är ju värd en av Sveriges bästa primörer till midsommar.

”Mardrömsscenario”

Även skånska äppelodlare flaggar för att årets skörd kan slå fel.

De nattliga minusgraderna riskerar nämligen att äppelblommen förstörs och skörden frysa bort, vilket av odlarna beskrivs som ett ”mardrömsscenario”.

– Man kan tydligt se att många av äppelblommorna frusit och fått bruna kronblad. Det kan både ge minskat antal äpplen men också fler defekta frukter, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri, i ett pressmeddelande.

På musteriet tar man nu till ett hederligt gammalt knep och bränner halmbalar för att värma upp odlingarna och minska risken att skörden fryser bort.

– Vi behövde verkligen inte detta nu mitt i den rådande coronakrisen, säger Jan.