Pernilla hamnade i ett hål – däcken sprängdes

Publicerad 2024-02-17

Ett potthål på E20 fick Pernillas däck att explodera.

Ett enormt potthål på E20 har skapat stora problem.

Hålet fick Pernilla Peterséns däck att explodera utanför Mariestad.

– Hela bilen åkte ner i hålet, säger hon.

Det var vid 19-tiden under fredagskvällen när Pernilla Petersén, 43, var på väg från sitt hem i Västra Frölunda till Stockholm som olyckan inträffade.

Något som hon och hennes medpassagerare trodde var en stor vattenpöl på E20, mellan Mariestad och Hova, visade sig då vara en grop mitt i vägen.

– Det var ett svart hål mitt framför bilen. Det fanns inga alternativ. Vi trodde det var vatten, säger Pernilla Petersén.

Hon upplevde att hela bilen åkte ner i hålet och kort därefter hördes en smäll.

– Vad var det tänkte vi. Däcken exploderade! Vi hade ingen möjlighet att stanna där. Så vi körde in till en rastplats i kanten.

Pernilla Petersén, 43, från Västra Frölunda.

”Minst tolv bilar”

Det visade sig att Pernilla och hennes sällskap inte var de enda som prickade hålet i det högra körfältet på E20.

– Först tänkte vi att vi hade otur. Men sen såg vi att bil efter bil rullade in efter oss. Det var säkert över tio bilar som fick punktering då, säger hon.

På en rastplatsen intill vägen tvingades de vänta på en bärgare tillsammans med andra drabbade.

– Jag pratade med bärgaren. Han sa att minst 12 bilar bärgats efter att ha åkt ner i det hålet. Och att bilar bärgats varje dag denna veckan.

Vägen påverkad februari ut

Trafikverket skriver på sin hemsida att det finns ett flertal asfaltskador längs sträckan på E20 och att det fått ”stor påverkan” på vägen.

Enligt Trafikverkets nuvarande prognos kommer vägen vara påverkad hela februari månad.

De så kallade potthålen har varit ett stort problem i år. Runtom i landet har det kommit larm om tusentals decimeterdjupa hål som fått däck att explodera.

– Kylan från slutet på november och i januari har frusit vattnet och skapat sprickor under vägtoppen som expanderar. När de tinar så försvinner isen. Då släpper vägryggen och asfalten rasar ned i ett hål, sa Felicia Danielsson, presstalesperson på Trafikverket till Aftonbladet i januari.