Dom i Tove-fallet i dag: ”Oavsett en historisk dom”

Publicerad 2023-04-19

Två unga kvinnor anklagas för att ha mördat 21-åriga Tove och ska i dag få sina straff i vad som kan bli en unik dom.

18- och 20-åringen kan bli de första kvinnorna under 21 år att dömas till livstids fängelse.

– Agerandet efter gärningen talar för att avsikten hela tiden har varit att döda Tove, sa åklagare Adam Rullman under rättegången.

Den 15 oktober ifjol gick 21-åriga Tove ut på krogen i hemstaden Vetlanda och kom inte hem igen.

Först den 2 november hittades hon död i ett skogsparti.

Under hela sökandet satt en 18-årig och en 20-årig kvinna häktade misstänkta för Toves försvinnande och sedan även hennes död samt brott mot griftefriden. I dag ska de få sin dom.

Åklagare Adam Rullman yrkade under rättegången på att 20-åringen ska dömas till livstidsfängelse och att 18-åringen ska dömas till livstid, alternativt 18 års fängelse.

Döms de till livstid är det en unik dom, skriver TT. Det är då första gången kvinnor under 21 år döms till lagens strängaste påföljd.

– Vi kan konstatera att det förekommer att kvinnor döms till livstids fängelse, men om vi pratar dödligt våld så är det betydligt ovanligare bland kvinnor. Där utgör kvinnor bara en av tio ungefär som döms, säger Jenny Yourstone, doktor i psykologi vid Södertörns högskola, som forskat på dödligt våld hos kvinnor, till TT.

Tove lämnar nattklubben 01.32.

Oavsett vad de båda misstänkta i Tove-fallet döms för är fallet unikt, enligt henne.

– Dels i och med att det rör två kvinnor som är väldigt unga och ostraffade sedan tidigare. Dels på grund av tillvägagångssättet, då tänker jag framför allt på hur de har hanterat kroppen efteråt, säger Jenny Yourstone till TT.

– Så oavsett om rätten väljer att gå på den ena eller den andras berättelse, så är det helt unikt och kommer med absolut största sannolikhet gå vidare till hovrätten.

Elva kvinnor sitter dömda till livstids fängelse, enligt TT. Totalt är 194 personer i Sverige dömda till livstids fängelse, enligt Kriminalvårdens statistik.

18- och 20-åringen medger att Tove har dött i en av de åtalades lägenhet och att de flyttat hennes kropp till skogspartiet. Men båda nekar till mord.