18-åringen nekar in i det sista – skyller på 20-åringen

Rättegången efter mordet på Tove: Dag 1

Publicerad 2023-03-27

Två kvinnor står åtalade för att ha dödat 21-åriga Tove i Vetlanda.

In i det sista nekar 18-åringen till delaktighet i mordet och skyller på sin vän.

I dag inleddes rättegången.

Över fem månader har gått sedan 21-åriga Tove dödades efter en utekväll i Vetlanda.

En 18-årig kvinna och en 20-årig kvinna står båda åtalade för mordet och för att ha gömt Toves kropp i ett skogsområde utanför staden.

Den 20-åriga kvinnan misstänks även för att ha tänt på kroppen två gånger efter det.

I dag inleddes rättegången. Under måndagen fick alla parter lägga fram sin sakframställning och bevisning. Ett flertal vittnen kommer också höras – däribland Toves tvillingsyster och Toves pojkvän.

På onsdagen väntas de misstänkta kvinnorna höras.

Hittills har båda uppgett olika historier om vad som faktiskt hände under mordnatten.

18-åringen nekar till inblandning i mordet

20-åringen har tidigare uppgett att hon dödat Tove av misstag i någon slags misshandelssituation, där hon först fällt Tove till marken i sitt badrum. Hon hävdar också att hon försvarat sig genom att ta ett strypgrep på Tove.

20-åringen uppger även att 18-åringen hjälpt till genom att hålla fast Toves armar.

– Greppet i sig kan inte orsaka dödsfallet och hon har saknat uppsåt att döda målsägande. Det är den juridiska beskrivning av min klients inställning, säger hennes advokat Clea Sangborn.

Hon erkänner att hon och 18-åringen flyttat kroppen och att hon ensam tänt eld på den. Däremot förnekar hon mord, och menar i stället att det var en olyckshändelse att Tove dog.

20-åringen.

18-åringen däremot har in i det sista nekat till all inblandning i mordet. Även i de sista förhören menar hon att hon sovit under tiden som Tove dött och vaknat först efteråt.

En förklaring som åklagaren inte tror på.

– Polisen har genomfört ett gediget utredningsarbete och jag anser mig ha en tydlig bild av händelseförloppet och de misstänktas delaktighet, har Adam Rullman tidigare sagt.

Skyller på 20-åringen

I de tidigare förhören uppger 18-åringen att Tove lämnat lägenheten där hon och 20-åringen befunnit sig. Hon säger också att hon mått dåligt, ramlat och kräkts i badrummet, och att grannar därför kan ha hört dunsar från bostaden.

Hon ändrar senare sin historia till att 20-åringen faktiskt dödat Tove i lägenheten, men att hon själv låg och sov när det hände.

– Hon väcker mig och säger att hon behöver hjälp så jag, ja jag går upp ur sängen och jag ser då Tove som ligger på hallgolvet invirad i ett lakan och ja, jag blir liksom chockad och typ, jag får inte fram så mycket, säger hon i ett förhör.

18-åringen.

Hon säger också att 20-åringen har bett henne hjälpa till att flytta kroppen. Vid ett flertal tillfällen frågar hennes advokat om hon är rädd för 20-åringen, och därför inte vågat säga nej.

– Hon har inte varit delaktig i något mord. Hon har inte ens varit i rummet där det ska ha hänt. Hon har känt sig tvingad att hjälpa till att flytta kroppen. Det har hon gjort, men ingenting annat, säger Mikael Svegfors, som försvarar 18-åringen, till TT.

Tekniska bevisen mot 18-åringen

I förhören framgår det dock att poliserna är tveksamma till förklaringen om att hon skulle ha sovit sig igenom hela mordförloppet. Dels läser de upp 20-åringens förklaring för 18-åringen, dels pekar de på att 18-åringen gett olika uppgifter om var och när hon sovit under natten.

– Hon säger att du har varit med där i badrummet. Att du har varit med där i badrummet när Tove dör. Vi har lite svårt att se att det finns tidsutrymme för dig att sova så mycket som du har sagt att du har gjort, säger den ena förhörsledaren.

– Och när vi ser det här så blir vi lite bekymrade, och tänker att om vi ser det så här, är vi oroliga att tingsrätten också ser det på det viset, fortsätter förhörsledaren.

I ett av de sista förhören säger poliserna att 18-åringens mobil registrerat steg via en hälsoapp, under den tid hon påstår att hon sovit.

– Det är ju svårt att telefonen ska röra på sig om du ligger och sover, säger den ena polisen.

Men 18-åringen fortsätter neka. Hon reagerar också när hon hör att 20-åringen menar att hon skulle varit med under mordet.

– Som sagt jag har inte, alltså jag blir uppriktigt ledsen, att hon, att hon säger att jag har varit med, säger 18-åringen.

Då avslutas rättegången

Obduktionsrapporten visar att Tove blev strypt. Den visar också att hennes armar kan ha tryckts ner mot en plan yta, som ett golv.

”Den samlade skadebilden utesluter olyckshändelse”, står det också i rapporten.

Beroende på hur lång tid förhören kommer ta väntas rättegången avslutas på torsdag eller fredag. Om misstankarna mot kvinnorna ändras återstår att se.

Under förundersökningens gång har misstankarna mot 18-åringen alltid handlat om mord, men under en period delgavs hon även en alternativ misstanke om medhjälp till mord.

Det är också oklart vad åklagare Adam Rullman kommer yrka på för straff för de misstänkta kvinnorna.

Denna chatt är stängd.

  • Anna Sjögren
    27 mars 2023

    Nu är den första rättegångsdagen avslutad.

    På onsdag klockan nio inleds den andra rättegångsdagen och då ska de misstänkta kvinnorna höras.

    Då kan ni följa vår liverapportering på plats från Eksjö tingsrätt.

  • 27 mars 2023

    Kommer ni skriva deras namn när de väl blir dömda?

    P

    Hej! Det för tidigt att säga något om namnpublicering. Generellt brukar vi bara namnge om det blir 18 års fängelse eller livstid. I ett sånt beslut tas även hänsyn till de dömdas ålder och andra omständigheter.

    Anna Sjögren
  • 27 mars 2023

    Är det fullt i salen? Såg de långa köerna innan de öppnade för dagen

    Anna Skrubbe

    Det har varit i princip fullt och enligt vår utsända på plats har en del nekats plats för att det varit fullt. Till på onsdag kommer man ha ytterligare en sal öppen med tanke på det massiva intresset för fallet.

    Anna Sjögren
  • 27 mars 2023

    Godkänns det att 18-åringen hörs i 20-åringens utevaro?

    Majken

    Nej, rätten har beslutat att hon ska höras som vanligt med alla parter och åhörare närvarande men att det kan bli så att man får ta ett nytt beslut om hon har svårt att uttrycka sig.

    Anna Sjögren
  • 27 mars 2023

    Uppdatering om systerns förhör?

    Jannie

    Hej Jannie! Förhöret ligger här i lajven om du scrollar lite.

    Anna Sjögren