Liselotte hittades mördad vid stuga – nu åtalas en 46-årig man

Försvann i Timrå – dränktes utanför Kramfors

Publicerad 2023-03-21

Här söker polisen i en en sjö i närheten av 46-åringens gård.

Liselotte, 25, klev in i en grå pickupbil och försvann – 10 dagar senare hittades hon död.

Nu åtalas en 46-årig man för att ha misshandlat och dränkt henne och sedan gömt hennes kropp.

Motivet till dådet är oklart men åklagarens teori är att Liselotte ansåg att mannen utsatt henne för ett sexuellt övergrepp.

Det började som ett försvinnande.

25-åriga Liselotte sågs sista gången när hon klev in i en bil i centrala Timrå kvällen den 8 oktober ifjol. 

Sedan var det som att hon försvann från jordens yta. Hon svarade inte i telefonen, ingen hade sett till henne och det var inte likt henne alls.

Liselottes namn och bild spreds i tidningar och tv i hopp om att hon skulle hittas och hennes familj berättade om rädslan att något hänt henne:

– Det är de tyngsta dygnen i våra liv. Det är hemskt, sa hennes pappa då.

”En konfliktfylld relation”

Men allt eftersom polisens utredare arbetade väcktes misstankar om att Liselotte kunde ha mördats och misstankarna riktades mot en 46-årig man som Liselotte arbetat tillsammans med och kände. 

Efter att polisen lyckats pejla Liselottes mobil till ett område utanför Kramfors, åtta mil från platsen hon försvann, hittades hon till slut 10 dagar efter att hon klev in i bilen. 

Då var hon död.

Enligt åtalet som väcktes idag hade Liselotte och den nu åtalade 46-årige mannen haft någon form av relation med varandra. Exakt hur relationen såg ut vill inte åklagaren gå in på men konversationer mellan dem visar hur de haft kontakt och hade bestämt något slags möte kvällen Liselotte försvann.

Om 46-åringen sedan tvingade med Liselotte eller inte vet man än idag inte säkert.

”Ingen planering”

Väl i 46-åringens stuga som är ensligt belägen vid en sjö ska sedan mordet ha skett.

– Som jag tolkar det har det inte föregåtts av någon planering utan mer hänt i stunden, säger senior åklagare Christina Edlund Nilsson.

Utredningen visar även hur Liselotte och den mordmisstänkte mannen ska haft en konflikt med varandra. I bevisningen åberopas bland annat meddelanden dem emellan.

– Det har framkommit att målsäganden upplevde att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp av den åtalade mannen. Det skulle ha skett tidigare. Men om det är ett motiv till dådet kan vi inte slå fast, säger senior åklagare Christina Edlund Nilsson.

Hon vill inte svara på om Liselotte hade polisanmält händelsen eller om det var för att tala om den som de skulle ses.

Liselotte beskrivs som en snäll och godtrogen person, och enligt Aftonbladets uppgifter tros den mer än 20 år äldre mannen ha utnyttjat det för att få med henne till stugan.

Fraktade kroppen och dumpade den

För Liselottes familj kom gripandet av 46-åringen som en chock.

– Mina huvudmän har inte känt till den här personens existens överhuvudtaget innan han greps, säger familjens målsägandebiträde Fredrik Lindberg.

Det som hände kvällen då Liselotte dog har utredarna fått pussla ihop av de tekniska spår man funnit.

46-åringen själv nekar till mord men erkänner brott mot griftefriden. Men hur i så fall Liselotte dog och varför han sedan försökte gömma kroppen har han inte gett någon förklaring till. Han har bland annat hävdat att han haft minnesluckor. En sakkunnig kommer att vittna i rätten om just mannens minnesluckor och att de inte är trovärdiga.

Men utredningen visar hur 46-åringen misstänks ha släpat Liselotte mot en sjö i närheten av hans bostad. Där ska han ha sparkat och slagit henne. Sedan har han bundit henne och dränkt henne.

Han behandlade sedan hennes döda kropp på ett skymfligt sätt enligt åtalet. Han virade in den i filtar och lade den i en kasse innan han fraktade den döda Liselotte nästan 3 kilometer bort och dumpade hennes kropp i terrängen. 

”Sorg och ovisshet”

För Liselottes familj hade det senaste halvåret kantats av sorg och frågor utan svar.

– Vi har levt i ovisshet i ett halvår angående hur Liselotte bragts om livet. Vi har hittills inte fått någon information från polis och åklagare. Sorgen och ovissheten har varit outhärdlig. Anspänningen inför åtalet är följaktligen påtaglig, säger de genom sitt målsägandebiträde Fredrik Lindberg.

Liselotte beskrivs av de som kände henne som en snäll och glad kvinna, som alltid hade nära till skratt och många planer för en framtid hon aldrig fick uppleva.

Hon begravdes den 17 november i Timrå.

Huvudförhandlingen i målet beräknas starta i tingsrätten den 3 april och förväntas hålla på i fyra dagar.

Tio dagar efter att Liselotte försvann hittades hon mördad.

Följ ämnen i artikeln