Jimmie Åkesson: ”Vi är ett mångkulturellt samhälle och jag tror att det är dåligt”

Publicerad 2023-03-31

I tisdags twittrade Richard Jomshof (SD) att ”svenskarna är på väg att bli en minoritet i sitt eget land”.

Nu kommenterar partiledaren Jimmie Åkesson uttalandet.

– Vi är ett mångkulturellt samhälle. Det kan man tycka är bra eller dåligt. Jag tror det är dåligt.

På tisdagen twittrade ordföranden i justitieutskotten Richard Jomshof (SD) att gängkriminaliteten är ett importerat problem och att ”svenskarna är på väg att bli en minoritet i sitt eget land”. Det fick många att regera, bland annat ledamoten i justitieutskottet Ardalan Shekarabi (S).

Nu kommenterar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Jomshofs uttalande.

– Jag tycker generellt när det gäller uttalanden att man måste uttrycka sig balanserat och att det ska vara förankrat i verkligheten. Det borde gälla alla i alla sammanhang.

Inte samma land

Men han tillägger att det hänt väldigt mycket i Sverige de senaste decennierna och att det inte är samma land som tidigare. Vi har gått från ett homogent samhälle till ett multikulturellt samhälle, menar Åkesson. En utveckling han vill stoppa.

– Vi är ett mångkulturellt samhälle. Det kan man tycka är bra eller dåligt. Jag tror det är dåligt.

Richard Jomshof.

Allvarlig demografisk förändring

Enligt SCB är 20 procent av svenskarna utrikes födda, en siffra som legat relativt stabil de senaste åren. Men Åkesson ser stora risker i en stigande andel utrikes födda.

– Men om man går tillbaka 20 år så har andelen med utländsk bakgrund nästan fördubblats. Om vi får ytterligare en fördubbling de kommande 20 åren, då har vi över 50 procent. Det är klart att det är en allvarlig demografisk förändring som får påverkan på hur det svenska samhället kommer se ut.

Jimmie Åkesson.

”Många länder jag inte vill likna”

Skulle andelen utrikes födda öka kommer Sverige förändras i grunden och allt mer likna de länder som invandringen kommer ifrån, säger Åkesson.

– Jag tror att om det kommer hit väldigt många människor från andra länder så kommer Sverige bli mer likt de länderna. Det är många länder som jag inte vill likna mer än redan.