Kritiken mot SD-toppen: ”Sprider konspriationsteorier”

Publicerad 2023-03-29

Richard Jomshof (SD).

SD-toppen Richard Jomshof hävdar att svenskarna håller på att bli en minoritet i Sverige.

Nu kräver Ardalan Shekarabi (S) att statsministern agerar.

– Ulf Kristersson måste säga stopp när ett parti som han satt sig i beroendeställning av sprider konspirationsteorier, säger han till Göteborgsposten.

På tisdagen twittrade Richard Jomshof, som är ordförande i justitieutskottet, att gängkriminaliteten och den organiserade brottsligheten är ett importerat problem.

Han skrev bland annat att ”svenskarna är på väg att bli en minoritet i sitt eget land” och att det pågår en ”islamisering”.

En annan som sitter i justitieutskottet är socialdemokraten Ardalan Shekarabi, som riktar skarp kritik mot Jomshof.

– Det är ett parti som har ett bestämt inflytande över regeringen och ett kansli i statsrådsberedningen som är involverat i spridningen av konspirationsteorier. Man får nog leta runt om i Västeuropa för att hitta liknande exempel på att så pass extrema åsikter, världsåskådningar, har fått så stort inflytande, säger han till Göteborgs-posten.

Han tycker att statsminister Ulf Kristersson borde agera – och vill att han ”säger stopp”.

Ardalan Shekarabi (S)

”Finns ett mönster”

Här om dagen avslöjade TV4 Kalla fakta att SD-toppen Mattias Karlsson har varit med och författat ett manifest från organisationen ”Insamlingsstiftelsen för svensk konservatism”. Där påstås liknande saker - som att den svenska befolkningen ska ersättas av muslimer.

Det står också om en ”elit” som vill ersätta svensk kultur med islam.

– I grova drag tycker jag det pekar ut en riktning i svensk samhällsutveckling som jag menar till största delen är korrekt, säger Karlsson till tv-programmet.

Att det pågår ett ”folkutbyte” är en känd konspirationsteori, enligt Christer Mattsson, som docent i pedagogik vid Göteborgs universitet.

– Det som gör det till en konspirationsteori är tanken att migrationen är resultatet av en elit som vill omvandla samhället till någonting helt annat, säger han till Omni.

Aftonbladet har sökt Richard Jomshof, som hänvisar till en kommentar i GP.

Han anser att Shekarabi har fel i sin kritik - och säger att det absolut inte rör någon konspirationsteori, utan att det är sanning.

– Vi har skolor och förorter där svenskar knappt finns och i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö går utvecklingen åt det hållet.

Backar vi 20 år så såg det helt annorlunda ut. Det måste man kunna säga, det är fakta, säger han till tidningen.

Han säger att det inte rör någonting som har med kalla-fakta granskningen att göra.