Fler stoppar anslag till Ibn Rushd

TT

Publicerad 2023-12-15

Region Gävleborg. Arkivbild.

Flera aktörer fryser utbetalningarna till det muslimska studieförbundet Ibn Rushd efter Folkbildningsrådets granskning.

Region Gävleborg pausar anslag och Malmö stad stoppar bidrag.

”Vi har reagerat på de uppgifter som florerat i media och har under dagen fått kännedom om att det här materialet även har förekommit i undervisningen i tre av våra kommuner i Gävleborg, det är något vi nu måste agera på”, säger Frida Stål (M), ordförande för kultur- och kompetensnämnden i Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Hon säger att regionen ”naturligtvis inte” kan ge bidrag till ”studieförbund som undergräver grundläggande demokratiska värderingar”.

Malmö agerar

Folkbildningsrådets granskning visade att studieförbundet har haft studiematerial riktat till barn som slagit fast att att barnaga är acceptabelt, att homosexualitet är en synd samt innehållit antisemitiska konspirationsteorier.

Anslaget betalas ut månadsvis. Ibn Rushd hade beviljats 347 959 kronor i stöd av Gävleborg för det kommande året.

Flera regioner har sedan tidigare stoppat anslagen till studieförbundet, bland annat Region Skåne. Nu agerar även Malmö stads kulturförvaltning och stoppar en utbetalning om 400 000 kronor som Ibn Rushd ansökt om i bidrag.

”Känner oss inte trygga”

Malmös styrande partier S, L och MP, har nyligen beslutat om 1,8 miljoner kronor i bidrag till studieförbundet som ska användas vid firandet i slutet av den muslimska högtiden ramadan, vilket kritiserats av oppositionen.

I onsdags kallades företrädare för Ibn Rushd upp till utbildningsdepartementet för att förklara sig, men ansvarig minister Mats Persson (L) var alltjämt oroad efter mötet.

– Vi känner oss inte trygga med de svar vi har fått, sade han då.

Följ ämnen i artikeln