Svenska Wallid, 71, ute ur Gaza: Trodde att jag skulle dö där

Uppdaterad 2023-11-16 | Publicerad 2023-11-15

Wallid al-Hallis skadades och flera släktingar och grannar dog när deras hus bombades i en israelisk flygräd.

Nu är 71-åringen en av de svenskar som lyckats ta sig ut från Gaza.

– Det känns overkligt, säger han till Aftonbladet.

Följ ämnen
Israel

De två senaste dagarna har flera svenskar i Gaza fått besked om att de får lämna området. Under måndagen och tisdagen hade 145 svenskar tagit sig över Rafahövergången in till Egypten, enligt svenska utrikesdepartementet.

Under onsdagen fanns ytterligare hundra med på den lista över svenskar som godkänts för att lämna.

Wallid al-Hallis fick veta att han stod med på listan i söndags. Han tog sig från norra Gaza till södra med hästkärra. Tidigt på tisdagsmorgonen var de på plats i Rafah, där flera hundra hade samlats.

Efter att han och vännens dokument kontrollerats släpptes de igenom.

– Det känns overkligt. Ärligt talat tappade jag hoppet om att ta mig ut. Jag trodde att jag skulle dö, säger han.

Wallid al-Hallis på väg söderut, mot Rafahövergången, från norra Gaza.

Betalar själva för hemresan

När Aftonbladet når honom är han på ett hotell i Kairo. Sent på tisdagskvällen bussades han och andra evakuerade svenskar hit från gränsen.

– Vi fick jättefin hjälp från ambassaden, de välkomnade oss med kaffe, te och smörgåsar och hade hittat ett hotell till bra pris, säger Wallid al-Hallis.

Han och de andra svenskar som evakueras betalar för boende och får själva boka och betala sin hemresa till Sverige. UD avråder från sedan tio år mot resor till Gaza och ordnar inte med några assisterade hemresor, något som utrikesminister Tobias Billström tidigare sagt.

UD har fått kritik för att inte göra mer för att hjälpa de uppskattningsvis 400 svenskar som är fast i Gaza. Wallid al-Hallis tycker att de har varit hjälpsamma och är tacksam över att ha tagit sig ut – och att han överlevt.

Många människor väntar på den egyptiska sidan av gränsövergången där ambassadpersonal från olika länder är på plats och pass och andra dokument ska kontrolleras.

Syskonbarnen dödades i flyganfall

Den 25 oktober bombades huset i norra Gaza där han, hans bror och broderns barn bodde, i en israelisk räd. Wallid skadades i huvudet, en fot och förlorade flera av sina tänder när taket rasade in.

– Jag förlorade två av mina syskonbarn, en kille på 18 år och en tjej på 20 år. Tre små flickor brännskadades och åtta grannar dog, säger Wallid.

Wallid al-Hallis kom till Gaza onsdagen 4 oktober för att hälsa på sin familj som han inte sett på 15 år. På lördagen, tre dagar senare, genomförde Hamas sin massaker i södra Israel och Israel svarade med intensiva flyganfall.

”Hjärtekrossad av all död”

Många av de 1,5 miljoner internflyktingarna lever på gatan. Den totala blockaden har lett till brist på vatten och mat.

– Hygienen var jättedålig, man fick bara spola i toaletten en gång om dagen. När jag lämnade Gaza City fanns det inga fungerande bagerier där, i Rafah fanns det ett eller två.

På fredag går flyget hem till Sverige. Det första han ska göra är att träffa sin son, vila ut och fixa sina tänder.

– Jag är så glad att jag har kommit ut, men väldigt ledsen och hjärtekrossad av att se all död i Gaza. Jag har många vänner och familj som är utsatta för hemsk fara 24 timmar om dygnet, jag kan inte släppa det.