Reseexperten: Danmark bestämmer inte över oss

Av: Anna Sjögren, Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Under torsdagen meddelade Danmark att vissa svenskar är välkomna till landet.

Det får reseexperten Lottie Knutson att lacka ur på grannlandet söderöver.

– Det är inte Danmark som dikterar villkoren, säger hon.

Under onsdagen kom UD med beskedet att man lyfter reseavrådan för tio europeiska länder, bland annat för Grekland, Italien och Spanien.

– Anledningen till att avrådan hävs för dessa länder är att de länderna har beslutat att öppna upp för resande från Sverige och övriga EU, vilket innebär att osäkerhetsfaktorer för svenskar minimeras, sa utrikesminister Ann Linde på en pressträff.

Och därför ligger reseavrådan till våra nordiska grannländer Norge, Finland och Danmark kvar. De håller fortfarande sina gränser stängda för svenskar. Men under torsdagen meddelade Danmarks regering att boende i Skåne, Sörmland, Västerbotten, Halland och Blekinge får resa in i landet från och med 27 juni.

Utrikesminister Ann Linde.
Foto: TT
Utrikesminister Ann Linde.

”Ska inte bestämma här”

Väldigt märkligt, tycker Lottie Knutson, reseexpert, som tycker att det hela mest låter som ett tjuvnyp från Danmark.

– Det är den svenska regeringen och UD som sätter reglerna för svenskarnas resande. Det ligger en reseavrådan till Danmark för svenskar och då blir det motsägelsefullt och förvirrande för resenärerna om Danmark lägger in en kontraorder, säger Lottie Knutsson.

Hon menar att det danska beskedet mest blir förvirrande för folk.

– Vadå ska vi skaffa ett pass för att visa att vi inte kommer från en viss region så vi får komma in i Danmark, undrar hon.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Reseexperten Lottie Knutson.
Foto: TT
Danmark öppnar nu, men bara för vissa svenskar.

Men hon gläds över gårdagens besked från UD.

– Ja det är glädjande nyheter, både för arrangörer och resebyråer och enskilda resenärer. Särskilt för alla dem som har hus i Frankrike och Spanien som inte har kunnat komma ner dit. Så det är klart att det är positiva nyheter.

Kräver coronatest på flygplatsen

Men att reseavrådan är borta från flera länder betyder inte att allt är som vanligt på destinationerna, betonar hon. Vissa länder, som Island, kräver att man coronatestar sig på flygplatsen för att få komma in i landet. Andra kräver munskydd när man vistas på offentliga platser. Vi befinner oss fortfarande i en pandemi.

– Genomgående så ska man hålla social distansering. Och i princip alla länder har krav på munskydd på offentliga platser och när man åker kollektivt. Säkert är det ju aldrig att resa och det är ovanligt osäkert, säger Lottie Knutson.

Svenska UD uppger att man som resenär bör vara extra noggrann med att kolla upp vad som gäller för enstaka land inför sin resa.

– Då vi fortfarande befinner oss i ett väldigt osäkert läge är det extra viktigt att man som resenär håller sig uppdaterad och läser på om sitt resmål då det kan vara olika regler som gäller för karantän, säger Linn Duvhammar vid UD:s presstjänst. Lottie Knutson tror att många kommer att stanna hemma i Sverige i sommar.

– Många har ju frusna semesterbokningar hos researrangörer och bokningsbyråer. De som har begränsad budget kommer ju inte att boka nya resor. Och vi ser också på bokningar på campingplatser, båtar och stugor att många planerar för att upptäcka Sverige i sommar.

Publicerad: