Länderna du kan resa till i sommar – här lyfts UD:s avrådan

…men här förlängs avrådan

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-06-17

Sommarens utlandsresor har länge varit en het fråga: kan vi åka – eller inte?

Nu lyfter UD sin reseavrådan för tio länder i Europa, redan den här månaden.

– Inom Europa har det skett en positiv utveckling, säger utrikesminister Ann Linde (S) på en presskonferens.

Coronapandemin har satt stopp för alla utlandsresor, både i Europa och resten av världen. Men nu kommer nya besked från utrikesministern Ann Linde (S).

– Vi har beslutat att öppna upp för resor till tio länder inom EU och Schengenområdet från och med den 30 juni, sa hon på en presskonferens under onsdagen.

Hit kan du resa

Länderna som reseavrådan nu lyfts för är:

  • Belgien
  • Frankrike
  • Grekland
  • Island
  • Italien
  • Kroatien
  • Luxemburg
  • Portugal
  • Schweiz
  • Spanien

För övriga länder inom EU, ESS och Schengen kvarstår UD:s tidigare reseavrådan, som gäller till och med den 15 juli. Icke nödvändiga resor till våra nordiska grannländer avråder man alltså fortfarande från.

För resor utanför EU och Schengen förlängs däremot UD:s reseavrådan till och med den 31 augusti.

Teneriffa, Spanien – ett av länderna som UD häver reseavrådan för.

Stanna hemma vid symtom

Ann Linde påpekar däremot att det här inte innebär att man kan resa som vanligt.

– Vi avråder fortfarande från att göra icke nödvändiga resor. Och om man har några som helst symtom ska man inte resa, säger hon.

Reseregler bakom beslutet

Utrikesministern påpekar även att det inte är smittoläget i länderna som har påverkat beslutet, utan det är reglerna kring bland annat karantänsbestämmelser som ligger bakom det.

– Anledningen till att avrådan hävs för dessa länder är att de länderna har beslutat att öppna upp för resande från Sverige och övriga EU, vilket innebär att osäkerhetsfaktorer för svenskar minimeras, säger Ann Linde.

Utrikesminister Ann Linde (S) under pressträffen om utrikesresor.

Kolla upp reglerna innan du reser

Trots att avrådan nu lyfts till dessa tio länder så påpekar Ann Linde att detta inte innebär att utrikesdepartementet kommer att hjälpa svenskar att ta sig hem skulle de fastna i ett annat land. Hon säger också att det är upp till var och en att kolla upp hur situationen är i det land man tänkt resa till.

– Det kan fortfarande finnas lokala restriktioner, säger Ann Linde och påpekar att det är viktigt att ha tät kontakt med sitt resebolag före avresa.

Resenärer ombord flygplan. Arkivbild.

PODD Coronakrisen – ett av flera hot för Brasiliens president

I slutet av maj meddelade WHO att Latinamerika var coronavirusets nya epicentrum. En stor del av förklaringen stavas Brasilien - landet har näst flest bekräftade fall globalt, och parallellt med coronakrisen har landet också skakats av politisk turbulens och en djup ekonomisk kris. Hur hamnade man här - och vilka konsekvenser kan det få? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen