Sopletare stod utan mat – räddades på sociala medier

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:

Med ett fast jobb började Stefano Zuccato få ordning på livet och ekonomin.

Då kom coronakrisen och han tvingades leta mat i containrar för att han och familjen skulle klara sig.

Nu får han mat av hjälpsamma Malmöbor.

Förra sommaren kom argentinaren Stefano Zuccato och hans hustru Aylin Travnik till Malmö. Problem med den svenska byråkratin och arbetsgivare gjorde att det inte dröjde länge förrän de hamnade i ekonomiska besvär.

En ljusning kom för en dryg månad sedan då de båda fick heltidsanställningar på en mexikansk restaurang på nöjesfältet Tivoli i Köpenhamn. Då kom coronaviruset och Danmark valde att stänga ner landet.

Den sedan tidigare trassliga ekonomiska situationen gjorde att Stefano Zuccato, utöver de få arbetspass han hann med på Tivoli, gav sig ut för att dumpstra, det vill säga leta mat bland sopor och i containrar.

”Är tyvärr olagligt”

– Företaget jag arbetade på hade en policy om lunch för de anställda. Så jag åt där innan jag gick in och jobbade. Sedan tog jag något snack innan jag stack och dumpstrade. Det var vad jag åt på en dag, säger han.

Även om det inte var självvalt att ägna sig åt dumpstring, så innebar det att matförrådet fylldes på. Men när Danmark stängde gränsen och jobbet där försvann hade Stefano Zuccato inte heller längre någon chans att ägna sig åt dumpstring.

– Det är tyvärr olagligt (i Sverige). Om det skulle vara lagligt skulle jag göra det varje dag, säger han. Men jag tänker inte bryta mot lagen och göra livet svårt för någon annan.

Stefano och Aylin har behövt leta i soporna för att hitta mat men har nu fått hjälp av Malmöbor.
Foto: Privat
Stefano och Aylin har behövt leta i soporna för att hitta mat men har nu fått hjälp av Malmöbor.

Levt på besparingar

Under sopletandet i Köpenhamn var han lyckosam och fann stora mängder kött, bröd och margarin. Vilket gjorde att en tredjedel av frysen kunde fyllas upp.

Även om det inte var någon fara på taket än kände både Stefano och Aylin att maten från sopletandet började att sina så smått. Någonting som fick Stefano att göra ett Facebookinlägg, där han efterfrågade en månadsbiljett mellan Malmö och Köpenhamn, för att kunna ta sig över gränsen på nytt.

– Det var lite oroande, vilket var anledningen till att jag gjorde det inlägget, säger han.

Någon månadsbiljett fick han inte men flera användare hörde av sig och sa att de kunde ordna mat. Paret fick skriva ihop en lista på vad de var i akut behov av och Malmöbor köpte sedan maten.

”Räddar mitt liv”

Från att ha letat i soporna för att överleva står de nu med mat för veckor framöver. Dessutom har personer hört av sig och sagt att Stefano och Aylin ska meddela när de behöver mer mat, så att de kan bistå då.

– Det räddar mitt liv i två-tre månader. Jag är extremt tacksam för vändningen det tog.

Även om oron i livet inte släppt – rädslan för coronaviruset, deras självvalda karantän och ovissheten kring när de kan jobba igen finns allt där – är situationen nu bättre än på länge. Och det tack vare ett inlägg på Facebook.

– Nu behöver vi inte oroa oss för hunger. Det är jag fullständigt säker på. Det är enormt att kunna veta att vi alltid har något att äta. Det är så grundläggande men det är som med vatten och salt. Du tänker in på det förrän du inte har det.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE