5 punkter om Gaza-protesterna i USA

Publicerad 2024-05-03

Protester mot Israel och Gazakriget sveper över amerikanska universitet.

Aftonbladet går igenom vad de handlar om.

1. Över hela landet

På över 40 universitet runt om i hela USA har studenter protesterat och satt upp tältläger i reaktion mot kriget i Gaza. De kräver bland att universiteten ska kapa banden med Israel och avsluta investeringar i företag som stöder Israels militära operation i Gaza.

2. Polis har ingripit

Demonstranterna har mötts av stark polisnärvaro, hundratals har gripits vid exempelvis Columbia University i New York. Vid vissa universitet har polisen använt sig av tvångsmedel för att skingra protester​na. Det har även skett våldsamma sammandrabbningar mellan olika protestgrupper.

3. Larm om antisemitism

Samtidigt har det kommit larm om att judiska studenter hotats och utsatts för antisemitism vid protesterna. Flera arrangörer har uppgett att de som ägnat sig åt rasism och uppvigling inte är studenter utan utomstående. Även judiska grupper har uppgett att större delen av protesterna varit fredliga.

4. Har spridit sig

Vissa amerikanska kongressledamöter har offentligt kritiserat universitetens och polisens hantering av protesterna och framhållit studenternas rätt till yttrandefrihet, andra har fördömt och varnat för våld och antisemitism. Protesterna har också spridit sig till andra länder, som Kanada och Frankrike.

5. Pågår debatt

En majoritet av amerikanerna ser Israel som en viktig allierad, men debatten om USA:s roll i Israels krig i Gaza växer. Bland demokratiska väljare finns det tydliga skillnader i stödet beroende på ålder. Yngre demokrater tenderar att vara mer kritiska till USA:s militärstöd till Israel jämfört med äldre demokrater.

Artikeln är gjord med stöd av AI-verktyg från OpenAI och är kvalitetssäkrad av Aftonbladet. Läs vår AI-policy här.