Häng med #inteensam under We Are Sthlm

Av: Jonas Löfvenberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets tält i Kungsan är öppet för alla unga

1 av 2

Ungdomsfestivalen We Are Sthlm pågår och i år finns Aftonbladet på plats med satsningen #inteensam för att lyfta frågan om tjejers utsatthet.

Det är också en chans för ungdomar att berätta direkt för tidningen om sin situation.

– Tjejer känner sig otrygga i samhället, både på festival och i vardagen, och det måste vi prata om, säger Olivia Svenson, projektledare för #inteensam.

Tipsa | Aftonbladet

Redan förra sommaren började kvinnliga festivalbesökares utsatthet uppmärksammas i och med flera omskrivna fall av ofredanden på just We Are Sthlm. Även många av sommarens festivaler runt om i landet har skakats av rapporter om ofredanden och övergrepp mot unga kvinnor.

Med allt detta i åtanke kommer Aftonbladet att finnas på plats med sin satsning #inteensamårets We Are Sthlm den 16-20 augusti. Aftonbladet kommer ha ett tält på festivalområdet i Kungsträdgården dit ungdomar kan komma för att prata av sig, chatta och umgås.

– Kom och berätta för oss vad vi borde skriva mer om, vad som är viktigt för dig och hur har din festivalsommar har varit, säger Olivia Svenson, projektledare för #inteensam.

”Ett arbete vi måste fortsätta”

Satsningen #inteensam startade i våras och syftet är att lyfta frågan om kvinnors utsatthet, vilket gjordes under projektets första vecka med en serie artiklar och chattar. Det genomfördes även en undersökning där personer från 16 år och uppåt intervjuades om sexuella trakasserier av Inizio på uppdrag av Aftonbladet.

– Vi fick en bra respons när vi lyfte de här frågorna redan före sommaren och fick ta emot så många berättelser, från unga kvinnor och tjejer, säger Olivia Svenson, och fortsätter:

– Och behovet att uppmärksamma det här har inte minskat under sommaren precis. Det är ett arbete vi måste fortsätta med.

Uppmärksamheten ger positiva effekter

Fredrik Wallén, kommissarie på polisens nationella mediecenter, säger att trots att sommaren inte är slut och att allt material inte är insamlat så märks en ökning av antalet anmälningar om sexuella ofredanden på festivaler.

– Det är viktigt att tänka på att fler anmälningar inte behöver betyda fler brott, men uppmärksamheten kring frågan ökar antagligen anmälningsbenägenheten vilket minskar mörkertalet. Det i sin tur kan ha flera positiva effekter, säger han.

Fredrik Wallén säger att polisen kommer att göra en genomgång av sommarens sexualbrott på festivaler längre fram i år.

Kom och häng!

Aftonbladets tält är öppet för alla som vill komma och hänga, prata eller bara ta en paus från den intensiva festivalen. I tältet kommer det att finnas roliga aktiviteter och det är en plats där unga kan få prata direkt med Aftonbladets journalister och berätta om hur just deras vardag ser ut.

Aftonbladets medarbetare kommer även att finnas i publikhavet för att öka tryggheten med en större närvaro av vuxna.

Här hittar du vårt tält

Aftonbladets #inteensam-tält står mitt i Kungsträdgården nära festivalinformationen. Välkommen hit!

Publicerad:

LÄS VIDARE