Så vill Trump och Clinton leda USA:s militär

Publicerad 2016-09-08

Hillary Clinton och Donald Trump möttes i natt i en första direktsänd tv-debatt under ledning av NBC News.

Presidentkandidaterna hade en halvtimme vardera på sig att övertyga väljarna om varför just hen är rätt person att bli USA:s nästa president och överbefälhavare för den amerikanska militärmakten.

En av presidentvalets stora frågor är USA:s säkerhet och försvar och det är därför naturligt att nationell säkerhet står högt på agendan hos båda presidentkandidaterna. Men sakpolitiskt skiljer sig Hillary Clinton och Donald Trump kraftigt åt när det kommer till utrikespolitiken.

I natt frågades både Clinton och Trump ut i ett ”överbefälhavarforum” i tv-kanalen NBC om hur de tänker sköta landets militära resurser.

Clinton grillad om e-posthantering

Först ut att svara på frågor inför veteraner och tjänstemän var Demokraternas Hillary Clinton.

Hon försökte försäkra väljarna om att hon varit försiktig i sin hantering av sekretessbelagda uppgifter – trots att hon fått hård kritik för att ha använt en privat e-postserver för sekretessbelagda ärenden under sin tid som utrikesminister.

Clinton upprepade att det var ”ett misstag” och att hon ”absolut inte kommer göra det igen”.

”Sätter inte marktrupper i Syrien”

Utöver det fick Clinton frågor om hur staten bättre kan ta hand om krigsveteraner, sitt beslutsfattande under Irakkriget, vilken roll USA bör ha i Syrienkriget samt hennes utrikespolitik över lag – av en del kritiker kallad ”hökaktig”.

– Vi kommer aldrig någonsin igen att placera marktrupper i Irak och vi sätter inte in marktrupper i Syrien, slog Clinton fast.

Ljög om Irak

Efter en halvtimme var det dags för Donald Trump, Republikanernas kandidat som i flera månader framhållit sig själv som en vän av USA:s krigsveteraner, att äntra scenen ombord det hangarfartyg där utfrågningen hölls.

Trump har flera gånger kritiserat Hillary Clinton för att ha stöttat invasionen av Irak och kallat det för dåligt omdöme från hennes sida. Något han upprepade även i natt. Dessutom sa han sig ha varit ”emot” Irakkriget från allra första början, trots att han de facto gav invasionen sitt stöd en månad innan den amerikanska kongressen tog beslutet om att gå in i landet, skriver CNN.

”Har en stor chans att vinna”

Donald Trump frågades också ut om hur han ska bekämpa terrorgruppen IS, som han sagt att han ska ”bomba sönder” men inte velat gå in på exakt hur han ska besegra. Redan före nattens utfrågning presenterade fastighetsmiljardären under ett tal på Union League i Philadelphia, Pennsylvania, dock något som kan liknas vid en plan:

– Jag ska samla mina toppgeneraler och ge dem en enkel instruktion: de får 30 dagar att ta fram en plan för krossa IS. De nationer som delar vårt mål kommer bli våra vänner i det här uppdraget, sa Trump, enligt NBC News.

Ett uttalande han fick skarp kritik för, bland annat av den pensionerade generalen Mark Herting, som kallade den ”barnslig”.

Frågades ut om IS-plan

När Donald Trump grillades under nattens överbefälhavarforum frågade programledaren Matt Lauer honom om detta är planen som han inte har velat delge – att han ska be någon annan om deras plan.

– Jag har en stor chans att vinna (presidentvalet). Om jag vinner vill jag inte sprida ut till fienden vilken plan jag har, svarade Trump och tillade senare:

– Jag kanske älskar planen som generalerna kommer tillbaka med. Kanske gillar jag en kombination av min plan och generalernas plan eller generalernas plan.

Matt Lauer konfronterade honom då med ett tidigare uttalande om att han vet mer om IS än de militära ledarna varpå han svarade att det säkert kommer sitta andra generaler, än dagens, på posterna när han är överbefälhavare.

Den 26 september möts Clinton och Trump i den första presidentdebatten som hålls i Hofstra University i Hempstead, New York.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö