Trumps försvarslöfte: Ingen ska våga jävlas med oss

Publicerad 2016-09-08

Hillary Clinton och Donald Trump ska i natt förhöras för att se om de har vad som krävs för att bli USA:s överbefälhavare.

Men kriget är redan i gång – Trump har presenterat sin plan för att stoppa terrorsekten IS:

– Jag ska samla mina toppgeneraler och ge dem en enkel instruktion: De får 30 dagar att ta fram en plan för att krossa IS.

En av presidentvalets stora frågor är USA:s säkerhet och försvar. Donald Trump och Hillary Clinton ska i natt var för sig få svara på hur de ska lösa frågor som hotet från IS och hur de ämnar sköta landets militära resurser för att att se om de rätt temperament och lösningar för att bli landets överbefälhavare.

Redan innan grillningen i NBC i natt har dock presidentkandidaterna påbörjat försvarsstriden.

Planen mot IS

Donald Trump inledde under onsdagen med att lova att satsa rejält på att bygga upp försvaret som han i dess nuvarande tillstånd beskriver som utarmat.

– Jag kommer att göra vår militär så stor, så kraftfull och stark att ingen – absolut ingen – kommer jävlas med oss, säger Donald Trump enligt AP.

Miljardären presenterade också sin plan för slutligen besegra IS.

– Jag ska samla mina toppgeneraler och ge dem en enkel instruktion: De får 30 dagar att ta fram en plan för krossa IS. De nationer som delar vårt mål kommer bli våra vänner i det här uppdraget, säger Trump, enligt NBC News.

Trumps IS-plan har även hunnit få kritik. Pensionerade generalen Mark Hertling kallar den för ”barnslig”.

– Jag var tvungen att fråga mig själv: Vad i hela friden tror han att vi har försökt göra med al-Qaida de senaste 14 åren, säger han till CNN.

– Det visar på en total brist på brist på förståelse för hotet och hur det kan bemötas.

Listor på militärtoppar

Trump har nyligen visat att han har forna militärers stöd genom att publicera en lista med namnen på 88 pensionerade generaler och admiraler som stödjer honom som president, skriver Politico.

Hillary Clintons försök att skjuta den uppgiften i sank var att i dag visa upp att hon minsann hade 95 ex-militärtoppar på sin sida.

Clinton har också tidigare gett svar på frågor om nationell säkerhet och har bland annat sagt att hennes taktik mot terrorsekten IS är ökat samarbete och utvidgade allianser.

Demokraternas anti-Trumpvapen har också ofta handlat om att vända hans uttalanden mot honom. Det mest uppmärksammade fallet på den taktiken är enligt CNN när Hillary Clinton gav ett kort svar på Donald Trumps påstående från 2015 där han sa sig veta mer om IS än de militära ledarna.

– Näe Donald, det gör du inte, sa hon då.