M:s valberedning: "Förslag till partiordförande före årsskiftet"

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2014-11-20

Alla länsförbund har nu fått säga sitt och manegen är krattad för Anna Kinberg Batra att ta över som ny partiledare för Moderterna.

Men ännu dröjer det innan hon blir officiellt nominerad av valberedningen.

– Processen kommer att fortsätta med ambitionen att presentera ett förslag till ny partiordförande före årsskiftet, säger valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman.

I fredags var sista dagen för länsförbunden inom Moderaterna att nominera den person de tycker är bäst lämpad att ta över som partiledare efter Fredrik Reinfeldt. Hans ersättare ska väljas på en extra partistämma den 7 mars nästa år.

Sedan Reinfeldt meddelade sin avgång på valnatten har frågan om hans efterträdare diskuterats flitigt inom partiet. En rad personer som fördes fram meddelade att de inte kaniderade. Det handlade om f.d. infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, skolpolitiska talespersonen Tomas Tobé och f.d. socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

Allt ljus på Kinberg Batra

Allt ljus vändes då mot Anna Kinberg Batra, som i dag är både gruppledare för partiet i riksdagen och ekonomisk talesperson. Hon har i flera intervjuer öppnat för att hon är redo att ta sig an uppgiften, även om hon aldrig sagt ja.

– Jag är hedrad över att det har kommit nomineringar och över att så många runt om i landet ­visar så stort förtroende för mig. Men jag är samtidigt ödmjuk inför att vi är mitt i en valberednings­process och den respekterar jag, har hon tidigare sagt till Aftonbladet.

Kinberg Batra har fått stöd av nästan alla länsförbund. I dag träffades valberedningen för första gången sedan nomineringstiden gått ut. Efter mötet meddelade beredningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman:

– De moderata länsförbunden har nu inkommit med sina nomineringar. Valberedningens process kommer att fortsätta med ambitionen att presentera ett förslag till ny partiordförande före årsskiftet.

Kamp om andra poster

Men det är inte bara en kamp om vem som ska leda partiet från den högsta posten som utkämpas inom Moderaterna. Flera länsförbund har krävt att hela partistyrelsen ska bytas ut. Enligt vad Aftonbladet erfar kan det bli aktuellt med att byta ut presidiet i partiledningen. Som vice ordförande sitter i dag ex-ministern Gunilla Carlsson och andre vice ordförande är Beatrice Ask, som i dag är M:s toppnamn i justitieutskottet. 

Enligt planen är det bara en ny partiledare som ska väljas på extrastämman i mars 2015. Men det har förts fram krav på att det även ska väljas en ny partistyrelse.

Följ ämnen i artikeln