”Jag vill gärna  vara med…”

Publicerad 2014-11-06

Anna Kinberg Batra planerar för ett bättre Moderaterna – men vägrar säga att hon vill ha jobbet som ny partiledare

Hon uttalar inte ordet ja.

Men det är uppenbart att Anna Kinberg Batra är sugen på att bli ny M-ledare.

Hon har redan börjat planera för hur förtroendet för hennes parti ska stärkas.

Av de länsförbund som hittills bestämt sig för vem de vill ska ­leda Moderaterna efter Fredrik ­Reinfeldt har alla utom ett nominerat Anna Kinberg Batra, i dag ekonomisk talesperson och gruppledare i riksdagen.

Nu kommenterar hon för första gången nomineringarna och det är tydligt att hon vill. Men ordet ja förekommer inte i den här ­intervjun, var så säker.

Kandiderar du som partiledare?

– Jag är hedrad över att det har kommit nomineringar och över att så många runt om i landet ­visar så stort förtroende för mig. Men jag är samtidigt ödmjuk inför att vi är mitt i en valberednings­process och den respekterar jag.

Har du tänkt igenom konsekvenserna om du skulle kandidera?

– Vi är mitt uppe i den här processen och den måste få ha sin gång. Men jag vill gärna vara med att ta ansvar för det som Moderaterna måste gå igenom nu efter ­valet och fram till 2018. Det är ­viktigt att vi vinner förtroende i nästa val. Och då måste vi bli bättre och utveckla vår politik. Det arbetet har bara börjat.

Vad tror du blir svårast?

– Vi har ju högt förtroende när det gäller ekonomi och jobb. Det får vi aldrig slarva bort. Men vi ­behöver bli bättre på till exempel ungdomars väg in i samhället, att skolan måste fortsätta att bli ­bättre, att det måste bli lättare att få det allra första jobbet och varför så många ungdomar mår så ­dåligt. Och det måste bli lättare för dem som kommer hit från andra länder att komma in i samhället. Det finns säkert fler områden men det utvecklingsarbetet har bara börjat.

Hur ska det göras?

– Det börjar nu, men den M-­ledning som väljs i mars har det stora ansvaret för det.

Är det något som du inte vill ändra på?

– Jag är rädd om det starka förtroende som finns för vår ekonomiska politik.

Du har chans att bli ditt partis första kvinnliga ordförande. Hur känns det?

– Vi är mitt uppe i den här ­processen. Till vardags ägnar jag mig mest åt att leda vårt riksdags­arbete och den politiska om­starten. Det är en stor omställning att gå i opposition.

Beskriv din ledarstil.

– Det tror jag andra gör bättre.

De som känner dig beskriver dig som sprallig och varm. Men i officiella sammanhang upp­träder du väldigt kontrollerat. Vad beror skillnaden på?

– Det är allvar, och högtidligt till och med, i riksdagen. Och det ska det vara. Vi stiftar lagar och beslutar om statsbudgeten i kammaren och det påverkar män­niskor i vardagen.

Ordföranden i Skånemoderaterna, Lars-Ingvar Ljungman, anser att det inte längre går att stänga ute Sverige­demokraterna. Vad säger du om det?

– Skälet till att vi inte sam­arbetar med SD är politiskt. Det vi vill göra är att stärka svensk ekonomi, få fram fler jobb och ­svara på viktiga utmaningar i vardagen och ta ansvar i en väldigt orolig värld. Där skiljer vi oss i grundsynen.

Fredrik Reinfeldt sa att han inte ville ta i SD med tång. Är det din linje?

– Jag håller med honom om att vi inte vill ge dem inflytande och inte vill förhålla oss till Sverige­demokraterna.

Vad är viktigast, Alliansen eller Moderaterna?

– Båda.

Du får dras med att du i en personvalskampanj för 16 år sedan sade att ”lantisar är dummare än stockholmare”. Hur känns det?

– Som en påminnelse om det ­absolut dummaste jag har sagt. Det finns nog inte många politiker som inte har sagt någonting dumt och det där är det dummaste jag har sagt. Det ångrar jag och har bett om ursäkt för många gånger.

Med dig som partiledare blir din mans jobb svårare. Han kan ju knappast skämta om dig?

– Min man och jag är båda ­offentliga i våra ­yrkesroller. Men vi är noga med att skilja på det och det hoppas jag att andra gör också.

Fotnot: Moderaterna väljer ny ordförande den 7 mars men i praktiken avgörs det långt tidigare.

Följ ämnen i artikeln