Dödade frun och barnet – kan få ut försäkringspengar

Publicerad 2015-05-18

LUND. 30-åringen anser själv att han var psykiskt störd när han dödade sin fru och parets nio månader gamla dotter.
Anses störningen allvarlig döms han till sluten vård – och kan eventuellt få ut de 6,6 miljoner han tecknat livförsäkringar på hustrun för.
– Han är lite fundersam om han vill dömas till fängelse eller sluten vård, säger hans försvarare Per Schånberg.

I rättegångens inledning erkände 30-åringen att han dödat de båda i stenbrottet den 9 december – under inflytande av en psykisk störning som eventuellt kan vara allvarlig.

Är störningen allvarlig bör domen bli sluten psykvård, är den inte allvarligt blir det sannolikt ett mycket långt, eventuellt livstids, fängelsestraff.
Om han döms till vård, har han då rätt att få ut de livförsäkringar på 6,6 miljoner kronor som han tecknat för sin fru?
– Det är ovisst ännu, det kan bero på försäkringsvillkoren, säger advokat Schånberg. Men i vissa fall kan man till och med ärva den person man dödat.

Kan få pengar – om han är psyksjuk

Om mannen döms för mord till fängelse kan han inte få ut några försäkringspengar eller något arv. Den möjligheten finns enbart om han anses svårt psykiskt sjuk när han begick brotten.

Rättegången inleddes i Lunds tingsrätt i morse med att 30-åringens larmsamtal spelades upp. Sakligt och detaljerat berättar han för larmoperatören att han hitta sin fru och deras barn i stenbrottet.
– De ligger alldeles stilla.

Bröt ihop och grät

30-åringen lyssnade obesvärat på samtalet – ända tills man i bakgrunden plötsligt hör hans bebis i bakgrunden. Då ryckte han till och börja gråta.
Resten av förmiddagen har han suttit helt stilla och tittat i bordet framför sig. Han har inte rört en min, han har inte tittat på åklagarens bilder från hans hem eller från stenbrottet. Han har inte reagerat alls när hon läst upp de hemska detaljerna ur obduktionsprotokollen.
Senare idag kommer 30-åringen själv att få berätta varför han dödade sin fru och deras dotter.

Följ ämnen i artikeln