Tecknade livförsäkringar - sen hittades familjen död

Uppdaterad 2015-05-13 | Publicerad 2015-05-12

LUND. Den mördade kvinnan hade livförsäkringar värda 6,6 miljoner kronor.

De flesta hade hennes man tecknat förra sommaren.

Samtidigt fick en säljare på försäkringsbolaget If frågan:

– Om min fru blir mördad, gäller försäkringen då?

På måndagen åtalades en 30-årig man misstänkt för att ha mördat sin fru och parets nio månader gamla dotter. De hittades döende på bottnen av Dalby stenbrott i Skåne sent på kvällen den 9 december förra året.

Det var mannen som slog larm, han påstod att det hänt en olycka. Att han kommit till platsen och funnit sin fru och dotter i stenbrottet.

Redan samma natt riktades misstankar mot mannen. Bland annat hittades blod i familjens hus ett par kilometer från stenbrottet.

Nästa dag erkände han. Han påstod att han haft drömmar om att ta livet av sin fru och att han hört röster som uppmanat honom att göra det. Det började redan när dottern var ett par veckor gammal. Men han hade stått emot, ända tills den här decemberkvällen.

Morden var planerade

I detalj beskriver han de grymheter han utsatt sin fru och sitt lilla barn för. Samtidigt som han påstår att han inte ville döda dem.

Utredningen visar dock att morden var planerade. Flera veckor innan hade han köpt en slägghammare på Jula.

– Syftet var att slå ihjäl min fru. Flickan skulle få falla till sin död.

Han tecknade också flera livförsäkringar på sin 34-åriga hustru månaderna innan morden.

– Vi var överens om att teckna livförsäkringar, säger han i förhören.

Miljonförsäkrad

Sammanlagt blev kvinnan försäkrad för 6 600 000 kronor i olika bolag, bland annat Skandia, If och Folksam. Nästan samtliga försäkringar tecknades enligt åtalet av mannen. Han förfalskade hustruns namnteckningar och i vissa fall tecknade han försäkringar via nätet där inga underskrifter behövdes.

Försäkringsbreven hittades senare gömda i familjens bostad.

I juni fick försäkringsbolaget If via sin hemsida flera förfrågningar om ytterligare livförsäkringar på kvinnan och offerter skickades till familjens adress.

Säljaren på If som gjort offerterna hade vid den tidpunkten ett samtal som han tyckte var mycket märkligt.

– Det var en kund som ställde konstiga frågor, berättar han i förhören. Han ville bland annat veta om försäkringen gällde om hans fru blev mördad.

Det har inte gått att bevisa att det var den 30-årige mannen som ställde frågorna, men det är vad polisen misstänker.

– Det handlar om en sannolikhetsbedömning, konstaterar polisens samordnare  Håkan Dahlberg. Hur troligt är det att någon annan vid den här tidpunkten ställer sådana frågor – och till  just den säljare som haft kontakt med den här mannen. Han har aldrig någonsin annars fått en liknande fråga.

– Det är inte hundraprocentigt klarlagt att det var den här personen, men det är ett viktigt indicier som rätten får ta ställning till.

Allvarlig psykisk störning

30-åringen förnekar i förhör att det är han som ställt frågan till försäkringssäljaren.

Däremot medger han att han veckan innan morden googlade på om försäkringen gäller vid mord.

– Det gör den inte.

Själv har mannen  en mindre livförsäkring. I hälsodeklarationen förnekar han bland annat att han lider av ”psykisk sjukdom, sömnlöshet, krisreaktion, utbrändhet eller stress”.

En rättspsykiatrisk undersökning gjord strax efter morden konstaterar dock att han lider av en allvarlig psykisk störning. Socialstyrelsens rättsliga råd har nyligen gjort en ny utredning. I den konstateras att mannen har en psykisk störning men att den inte är så allvarlig att han behöver vård utan kan dömas till fängelsestraff.

– Om rätten delar den uppfattningen kommer jag att yrka på att han döms till livstids fängelse för de båda morden, säger kammaråklagare Helena Lundström.

Rättegången mot mannen inleds i Lunds tingsrätt måndagen den 18 maj.

Följ ämnen i artikeln