EU:s desperata kamp för att stoppa migranterna

Efter toppmötet mellan EU och Afrika står en sak klar.

Europa är berett att göra nästan vad som helst för att stoppa flyktingströmmen över Medelhavet.

Inklusive militära ingripanden.

Det är lätt att förstå varför. Afrika står inför en gigantisk befolkningsökning. På 30 år kommer kontinentens befolkning att öka från en dryg miljard till 2,5 miljarder. Särskilt snabb är befolkningsökningen i Sahelregionen, länderna som ligger närmast Europa.

I Mali beräknas dagens 17 miljoner invånare ha växt till 40 miljoner år 2050.

Befolkningen i Afrika är dessutom väldigt ung: över 40 procent är under 15 år.

Vad värre är så lyser den ekonomiska utvecklingen i de här länderna helt med sin frånvaro. I vissa dela av Afrika är den bättre men matchar inte befolkningsökningen. Det finns helt enkelt inte jobb till alla unga.

Två val

I Mali står många yngre i praktiken inför två val. Gå med i någon av de islamistiska terrorgrupperna för att få mat för dagen och en liten lön eller emigrera till Europa och hoppas på att få ett jobb där.

Det är inte i första hand politisk oro som gör att det sitter mellan 400 000 och 700 000 migranter i läger i Libyen. Till större delen är det människor som inte anser att de kan hitta en försörjning i sina hemländer eller som helt enkelt vill söka lyckan i Europa.

Bland dem som lyckats ta sig levande över Medelhavet finns det trots allt en del som lyckas få arbete och som kan skicka hem pengar till sina familjer. Det utgör en stark drivkraft för andra att försöka och en viktig inkomst som hemländerna ogärna vill avstå ifrån.

Ser illa ut

EU vill få stopp på migrationen av främst två skäl.

Det ser illa ut att omkring 3 000 människor drunknar varje år under sina försök att ta sig till Europa, Av de några hundratusen som årligen lyckas ta sig över är majoriteten ekonomiska flyktingar utan verkliga asylskäl. Många lyckas illegalt ta sig vidare in i Europa och bildar ett skuggsamhälle där migranterna utnyttjas som billig arbetskraft. Dåligt för dem och dåligt för Europa.

Skäl nummer två är att Europa vill stämma i bäcken. EU:s ledare vet att antalet flyktingar i framtiden kommer att öka explosionsartat om inget görs åt den ekonomiska utvecklingen i framförallt Sahelområdet.

EU:s lösning är därför att kraftigt strypa migrationen och bara ta emot människor som flyr politisk förföljelse eller krig. Detta ska kombineras med ekonomiskt stöd till Afrika för att skapa nya arbetstillfällen.

Slavhandel

Tv-bilderna på slavhandel i Libyen har fått Europa att framstå som hycklare som fördömer förhållandena i lägren samtidigt som man aktivt hindrar människor från att ta sig över Medelhavet från Libyen.

Den krisen vill EU lösa genom att skicka militär och polis till Libyen för att stänga de över 40 kända lägren. Men migranterna ska inte släppas in i Europa. Istället ska merparten skickas tillbaka till sina hemländer.

De exakta detaljerna för hur detta ska gå till är inte klara. EU säger att man ska evakuera människorna i samarbete med de libyska myndigheterna. Det är tveksamt hur det ska kunna ske eftersom Libyen efter den arabiska vårens inbördeskrig har tre olika regeringar som anser sig företräda landet. Den FN-stödda regeringen kontrollerar bara vissa områden.

Smärtsamt synligt

Det blir inte bara svårt utan också riskfyllt för europeisk militär att operera i ett land där olika miliser fortfarande styr på marken. Men EU-ledarna verkar beredda att ta risken för att undvika en ännu större migration i framtiden. Man hoppas att det ska sända en signal till afrikaner över hela kontinenten att det inte längre är möjligt för dem att försöka ta sig över Medelhavet.

Men utan att det verkligen blir fler jobb och bättre levnadsförhållanden i många afrikanska länder kommer den taktiken inte att fungera på lång sikt. Lever människor under tillräckligt usla förhållanden kommer en hel del välja att fly även om det är förenat med stora risker och svårigheter. 2017 är klyftorna mellan den rika och den fattiga världen smärtsamt synliga för alla.

Därför är det inte troligt att EU:s försök att köpa sig fri kommer att fungera på lång sikt.