Pehrson: Inte fått garantier från Åkesson

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2023-08-22

Liberalernas partiledare tillika arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson. Arkivbild.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har talat med SD:s Jimmie Åkesson om Richard Jomshof.

Men några garantier om att det inte kommer fler islamkritiska uttalanden under den här svåra säkerhetspolitiska tiden har Pehrson inte fått.

– Jag tycker att det där får väljarna ta hänsyn till nästa gång det är val i Sverige faktiskt, om man vill ha en person som tar ansvar för Sverige eller en person som håller på så där, säger Johan Pehrson.

Debatten har gått het efter uttalandet av Richard Jomshof (SD), ordförande för riksdagens justitieutskott, där han kallar profeten Muhammed för ”massmördare, rövare och slavhandlare”.

När Liberalernas partiledare först fick frågan om lämpligheten att uttala sig så, under ett säkerhetspolitiskt känsligt läge, svarade han att han skulle ta kontakt med Jimmie Åkesson för att se till att det inte händer igen.

– Uttalandena är djupt olämpliga och jag har sagt åt Jimmie Åkesson att han ska återkomma om hur han ska se till att det här inte sker ytterligare gånger i ljuset av det svåra säkerhetsläge som landet befinner sig i, sade Pehrson.

”Kan inte garantera”

Nu har de båda partiledarna talats vid. Men efter mötet kräver inte längre Pehrson några garantier från Sverigedemokraternas högsta företrädare, och några sådana har han heller inte fått.

– Han ger väl inga garantier för han kanske inte kan det för sina ledamöter, säger Pehrson och tillägger:

– Det finns ju ingen partiledare som kan garantera något för alla sina företrädare i Sveriges riksdag eller medlemmar över huvud taget.

TT: Liberalerna lovade att vara ett liberalt ankare i den här regeringen, hur går det?

– Jag tror inte att den liberala uppgiften är att få tyst på varenda person från Sverigedemokraterna som vankar runt omkring i Sveriges riksdag, det är inte vår uppgift.

Ångrar sig inte

– Var och en företräder sig själv i riksdagen, tar ansvar för sina handlingar och möter väljarna med det. Att vara ett liberalt mittenankare handlar om att fokusera på saker som är viktiga för liberala väljare. Det är att värna yttrandefriheten, dock förhålla sig till ett ansvarskännande i en mycket kritisk situation som Sverige befinner sig i, och det är en svår balans.

Richard Jomshof har i en intervju med TV4 Nyheterna sagt att han inte ångrar sitt uttalande och att han tänker fortsätta försvara sin yttrandefrihet.

– Det gör han helt rätt i, försvarar sin yttrandefrihet, säger Pehrson.

TT: Gör han rätt i att fortsätta kritisera islam i det här läget?

– Han hade någon tweet som var mera allmänt hållen, och tycker han att det är lämpligt får det stå för honom, men jag såg att det var en annan ton senast han skrev.

Följ ämnen i artikeln