Greta Thunberg i bråk med Israel: ”Terroranhängare”

Publicerad 2023-10-20

Greta Thunberg tog ställning för Gaza och Palestina i ett inlägg på X.

Det fick en talesperson för Israels armé att gå till attack.

– Alla som på något sätt identifierar sig med Greta i framtiden är, i mina ögon, en terroranhängare, säger Arye Sharuz Shalicar till Politico.

Följ ämnen
Israel

Inlägget på X publicerades på fredagseftermiddagen.

Där syns Greta Thunberg på bild med tre andra klimataktivister. Alla håller i handgjorda plakat med budskap som tar ställning för Gaza och Palestina.

”I dag strejkar vi i solidaritet med Gaza och Palestina. Världen måste säga ifrån och kräva omedelbart eldupphör, rättvisa och frihet för palestinierna och alla berörda civila”, skriver hon i inlägget.

På Instagram har Greta Thunberg även delat ett inlägg från ett pro-palestinskt tyskt konto, där det uttrycks att det pågår ett folkmord i Gaza.

Förödelse i Gaza.

Bett om ursäkt

Thunbergs inlägg har fått den israeliska armén, IDF, att reagera kraftigt.

I en intervju med Politico säger Arye Sharuz Shalicar, en talesperson för armén, att den som i framtiden identifierar sig med Greta ska ses som en terroranhängare.

Han fortsätter:

– Det faktum att Greta visar solidaritet med Gaza, samtidigt som hon inte nämner ett ord om massakern på israeler, visar att hon faktiskt inte är på palestiniernas sida. I stället sopar hon terrorn från Palestina, Hamas och Islamiska jihad under mattan.

Senare har Shalicar bett om ursäkt för sitt uttalande om de som stödjer Greta.

– Jag var oerhört upprörd när jag uttalade mig och mina ord återspeglar varken mina personliga åsikter eller IDF:s, säger han till Politico.

Gosedjur väckte ilska: ”Antisemitism”

Thunberg fick också kritik för en gosedjurs-bläckfisk som syntes i inlägget. Den bilden har nu tagits bort och ersatts med en annan bild.

Bläckfisken har länge varit en symbol för antisemitism.

”Det har kommit till min kännedom att gosedjuret som syntes i mitt tidigare inlägg kan tolkas som en symbol för antisemitism, något jag absolut inte var medveten om. Leksaken på bilden är ett verktyg som ofta används av autistiska personer för att uttrycka känslor”, skriver Thunberg.