Stor polisrazzia – flera gripna

Publicerad 2024-01-24

Polisen har slagit till mot flera adresser i Avesta.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är insatsen riktad mot ”Benzemas” falang I Foxtrot-konflikten.

Flera av de gripna misstänks ha jobbat åt honom.

Polisen har haft en stor insats i Avesta under dagen och slagit till mot flera adresser. Flera personer har gripits och polisen har beslagtagit en stor mängd ammunition samt narkotika och kontanter.

Enligt polisen hade man planerat insatsen länge.

– Det har föregåtts av en längre tids arbete och ett flertal personer är gripna, säger Martin Öhman, chef för lokalpolisområde Falun.

Han vill inte kommentera hur många som är gripna eller vad de misstänks för. Vidare säger han att insatsen har en koppling till den pågående våldsspiralen i landet.

– Insatsen är en del i ett större arbete. Även om den här problematiken har drabbat storstadsregionerna främst är det en angelägenhet i hela landet, fortsätter han.

34-åriga Mustafa ”Benzema” Aljiburi pekades ut som Rawa Majids efterträdare.

Uppgifter: Kopplas till Foxtrot-falang

Enligt uppgifter är insatsen riktad mot Mustafa Aljiburis utbrytarfalang ”La liga”. Mustafa Aljiburis, som även kallades ”Benzema”, sköts nyligen ihjäl i Irak. Men tidigare var han högt uppsatt inom Foxtrot.

Under hösten har han och hans falang kopplats till den interna konflikten. En del av dem som har frihetsberövats i dag misstänks ha jobbat åt honom, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Boende: Måste ha ögonen med sig

En kvinna som bor i ett av områdena där polisen slog till blev förvånad när hon såg insatsen.

– Jag kom hem och såg massa bilar utanför på gården här. Den ena såg ut som vanlig personbil och någon var större, som en liten buss ungefär. Jag förstod direkt att det var polisen, säger hon.

Kvinnan gick in i sin bostad och läste i media om vad insatsen berodde på.

– Jag slog upp paddan och såg då att det varit en polisrazzia och då reagerar man ju, säger hon.

Kvinnan berättar att det är ett lugnt och stilla bostadsområde.

– Det är lugnt och fint och tråkigt om det ska bli stök. Jag har inte riktigt lagt märke till något konkret tidigare, men jag har har tänkt tanken att det kanske varit något på gång. Det kommer ju närmare och närmare så man måste ha ögonen med sig.

Följ ämnen i artikeln