Uppgifter: Svensk gripen i Irak efter mordet på gängtoppen

Publicerad 2024-01-09

Han var tidigare nära allierad med Foxtrotledaren Rawa Majid.

Nu har gängtoppen Mustafa ”Benzema” Aljiburi enligt uppgifter till Aftonbladet skjutits ihjäl i Bagdad.

En svensk person, som tidigare har förekommit i en mordutredning, har gripits, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Mustafa ”Benzema” Aljiburi har beskrivits som nära allierad med Rawa Majid i det numera splittrade Foxtrotnätverket. Men sedan en tid tillbaka har han startat sin egen falang med unga springpojkar under sig.

I måndags sköts han ihjäl i Irak, enligt uppgifter till Aftonbladet. Han sköts när han färdades i en bil i Ameria-området i huvudstaden Bagdad, enligt lokala medier. Uppgifterna har ännu inte bekräftats officiellt av svensk polis.

Däremot har svenska Utrikesdepartementet nåtts av informationen.

”Vi känner till uppgifter att en svensk medborgare ska ha avlidit i Irak. Ambassaden i Bagdad undersöker uppgifterna och står i kontakt med lokala myndigheter”, skriver UD i ett mejl till Aftonbladet.

Förekom i mordutredning

Enligt Aftonbladets uppgifter misstänks en rivaliserande gruppering ligga bakom mordet på gängtoppen.

I sociala medier florerar filmer och bilder som uppges föreställa Mustafa Aljiburi ihjälskjuten i en bil.

En annan svensk medborgare ska ha gripits misstänkt för dådet, enligt uppgifter till Aftonbladet. Rapporter ska också ha kommit om att det nu finns oro för hämndaktioner mot skyttens familj.

Mannen som nu gripits är i 20-årsåldern och förekommer sedan tidigare i belastningsregistret. 2022 dömdes han för grovt vapenbrott och flera fall av narkotikabrott. Påföljden blev tio månaders sluten ungdomsvård.

Han förekommer även i en mordutredning i Gävleborg där en ung man sköts till döds. Det mordet kopplas till lokala kriminella grupperingar.

Polisen har fruktat att fler hämndaktioner kan ske efter dödsskjutningen.

Fejkade sin egen död

I flera år gäckade Mustafa Aljiburi svensk polis under aliaset ”Benzema”. Namnet dök upp i chattar i flera stora narkotikamål. Som 20-åring dömdes Aljiburi till fängelse i 1 år och 6 månader för mordbrand, efter att startat en brand i en videobutik i Upplands Väsby utanför Stockholm.

Därefter har Aljiburi dömts för bland annat grova narkotikabrott, vapenbrott och grovt bedrägeri.

2016 förekom han tillsammans med Rawa Majid i ett narkotikaärende vid Uppsala tingsrätt. Polisen hade spanat när de tillsammans med några till hanterade en affär om flera kilo cannabis.

Förra året fejkade Mustafa Aljiburi sin egen död för att sedan dyka upp i en livesändning med andra personer från tidigare Foxtrotnätverket. I den sändningen pratade han upprepade gånger om hur han fejkat sin egen död och lurat sina rivaler på pengar. I samma sändning hotade han även en åklagare.

Men det är inte första gången som en dödsskjutning med koppling till det interna kriget inom Foxtrotnätverket sker. Förra året sköts en man, som ansågs vara allierad med Rawa Majids falang, till döds i Sarajevo.

Aftonbladet har sökt svensk polis.

Följ ämnen i artikeln