Undergrupp av omikron ökar: ”Kan vara ännu mer smittsam”

Publicerad 2022-01-11

En undergrupp av omikron hålls under särskild uppsikt i Norge.

Den kallas BA.2 och kan vara ännu mer smittsam än originalet, uppger norska FHI.

– Nu efter nyår har den ökat ganska våldsamt, bland annat i Danmark och delar av Sverige, säger avdelningschefen Karoline Bragstad till Dagbladet.

Omikron har på kort tid blivit den dominerande varianten av coronaviruset, såväl i Sverige som internationellt. De många mutationerna i spikproteinet gör att viruset smittar även vaccinerade i hög utsträckning.

Men omikron har flera undergrupper. En av dem kallas BA.2 och hålls nu under särskild uppsikt av FHI, Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten.

– Den har hittills haft låg förekomst i världen. Men nu efter nyår har den ökat ganska våldsamt i Danmark och delar av Sverige, säger Karoline Bragstad som är seniorforskare och avdelningschef vid FHI till tidningen Dagbladet.

”Ökande tendens i Skåne”

Hittills har Norge bara registrerat ett fåtal fall av BA.2. Flera av dem är importerade från Danmark.

– Vi ser också en ökande tendens i Skåne, som är tätt sammankopplat med Köpenhamn, samt i Indien och Filippinerna, säger Karoline Bragstad.

I sin senaste veckorapport skriver FHI att BA.2 delar 38 mutationer med BA.1 som är originalstammen av omikron. Utöver dessa har BA.2 27 andra mutationer, men BA.1 bara 20.

”Den är således en ännu mer muterad upplaga av omikron än BA.1”, står det i rapporten.

Den nya undergruppen upptäcks inte i ett vanligt pcr-test.

Vecka 52 hade bara omkring 400 fall av undergruppen bekräftats i laboratorium i världen. Men mörkertalet är sannolikt stort eftersom BA.2 saknar en genetisk avvikelse hos BA.1 som gör att den sistnämnda snabbt kan identifieras i traditionella pcr-tester.

– Den här varianten plockas inte upp i den kanske mest använda screeningsmetoden för omikron i Europa, säger Karoline Bragstad.

Kan vara ännu mer smittsam

För att hitta BA.2 krävs att hela virusets arvmassa registreras, så kallad helgenomsekvensering. Det är en långsammare analysmetod där Danmark är världsledande och enligt Karoline Bragstad var en majoritet av de 400 fallen vecka 52 just danska.

Sedan dess har siffran ökat ännu mer.

– Den 10 januari hade det sekvenserats 1 361 fall av BA.2 i Danmark. Klart flest i världen så här långt, säger Karoline Bragstad till Dagbladet.

Karoline Bragstad.

FHI befarar att BA.2 kan vara ännu mer smittsam än omikrons originalstam.

– Den ser ut att öka ännu snabbare än den ursprungliga omikronvarianten. Det indikerar att den är ännu smittsammare, säger avdelningschefen.

Inget tyder just nu på att den nya undergruppen orsakar allvarligare sjukdom än omikron generellt.

– Vi vet väldigt lite om det eftersom det är så tidigt. Vi hoppas att data från Danmark ska kunna säga oss mer om detta och vi på FHI kommer också att undersöka de första fallen närmare i labbet för att bli klokare.