Helt ny coronavariant upptäckt – deltakron

”Första gången SARS-cov-2 bildat en ny rekombination”

Publicerad 2022-03-12

Två varianter har blivit en.

Delta och omikron har blandats och bildat den helt nya covid-varianten Deltakron.

– Den finns sannolikt redan i Sverige. Vi vet ingenting om den ännu, hur smittsam den är eller om det är en variant som kan konkurera ut omikron, säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare på Karolinska institutet.

Deltakron eller deltamikron, som forskarna kallar den, har officiellt identifierats som en ny covid-variant.

Precis som namnet indikerar är deltakron en blandning mellan delta och omikron, vilket innebär att den innehåller arvsmassa från båda varianterna som blandats och skapat en ny variant.

– Det är, mig veterligen, första gången som man identifierat en SARS-cov-2 rekombinerad variant som kan odlas, säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare på Karolinska institutet.

En rekombination är inte en mutation såsom alfa, delta och omikron, förklarar han.

– Tidigare har det varit en variant som spridits och sedan har en annan variant tagit över. Skillnaden den här gången är att två varianter har blandats och bytt bitar av arsmassan med varandra, alltså rekombinerats, och blivit en helt ny.

En sådan blandning av varianter uppstår när samma cell hos en person infekteras av två varianter samtidigt.

Matti Sällberg tror att anledningen till att två varianter blivit till en ny beror på att både delta och omikron cirkulerade samtidigt.

”Finns den i Danmark finns den i Sverige”

Deltakron har upptäckts i flera regioner i Frankrike och har enligt forskare cirkulerat sedan början av 2022. Fall av samma kombination har även hittats i USA, Nederländerna, Storbritannien och Danmark.

– Finns den i Danmark så finns den med största sannolikhet i Sverige. När en variant hittas är den redan spridd, den har säkert spridits under en månad, sannolikt via resande. Man håller nog på att sekvensera för att upptäcka varianten även i Sverige.

” Finns den i Danmark så finns det i Sverige. När en variant hittas är den redan spridd, den har säkert spridits under en månad, sannolikt via resande. Man håller nog på att sekvensera för att upptäcka varianten även i Sverige”, säger Matti Sällberg.

”Vet inget ännu”

Eftersom deltavarianten gav svårare infektion medan omikron var mer smittsam, finns det en oro över hur kombinationen kommer arta sig.

– Vi vet ingenting om den ännu, hur smittsam den är eller om det är en variant som kan konkurrera ut omikron. Det går inte att utesluta att deltakron skulle kunna ge värre sjukdom, men vi har inga indikationer på det nu.

Eftersom det ännu bara finns få fall identifierade, finns det inte tillräcklig data för att analysera variantens svårighetsgrad eller hur väl vaccinet skyddar mot den, säger Matti Sällberg.

– Det hade varit värre om större delar av virusets spikprotein bytts ut. Det vore illa eftersom vaccinet är baserat på spikproteinet som SARS-cov-2 har just nu. Då blir det problem.

Hur orolig ska man vara för den nya varianten?

– I Europa och i Sverige har vi hög vaccinationstäckning plus att vi haft en spridning av omikron. Därför är immuniteten hög här och jag tycker inte att man behöver oroa sig. Däremot kan det bli problem i länder med låg vaccinationstäckning. Har vi riktig otur kan det bli en ny omikronspridning. Men vi vet inget om detta ännu.

Än så länge bedöms den inte som en ”variant of concern”, en oroande variant. Utan en variant som man håller koll på.

 ”Vi behöver vänta på fler analyser för att kunna fastställa egenskaperna hos viruset”, twittrade Soumya Swaminathan, forskarchef på WHO, i veckan.

WHO:s chefsforskare: Väntar på analyser

Soumya Swaminathan, chefsforskare på WHO twittrade i veckan om den nya varianten.

”Vi vet att rekombinationer kan ske både hos djur och människor när flera varianter av SARS-cov-2 cirkulerar samtidigt. Vi behöver vänta på fler analyser för att kunna fastställa egenskaperna hos viruset. Det är viktigt att sekvensera, analysera och snabb data när vi hanterar denna pandemi.”

Lawrence Young, som är professor och virolog på University of Warwick, säger till The Guardian att han håller med WHO.

– Vi måste hålla ett öga på beteendet hos denna variant när det gäller dess smittsamhet och hur väl vaccinet skyddar mot den. Därför är det viktigt att förstärka analyser och sekvenseringen för att övervaka den nya varianten.

Han menar att viruset fortfarande cirkulerar, särskilt hos de ovaccinerade men även hos de där vaccinets effekt håller på att avta. Därför är det mycket sannolikt att vi kommer att se fler varianter av Sarscov2 samt nya kombinationsvarianter.