Ebba Busch (KD): Kunde varit tydligare

Uppdaterad 2022-02-03 | Publicerad 2022-02-02

Ebba Busch talade om sitt parti och ideologin kristdemokrati ”flytande” när hon talade om KD:s ursprung i en intervju i DN.

Det säger hon i SVT:s 30 minuter.

– Det hade varit tydligare att säga kristdemokratin, säger hon i programmet.

I en intervju i Dagens Nyheter sa Ebba Busch (KD) att hon tyckte det var ett svårt beslut att börja samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Det är ju inte en lätt fråga utifrån att vi är ett värderingsdrivet parti. Vi grundades som en motrörelse till nazismen, sa hon.

I SVT:s 30 minuter säger KD-ledaren också att hon talade om sitt eget parti och den politiska ideologin kristdemokrati ”flytande” i intervjun med DN.

– Jag menar inte att man kan separera dem. Det hade varit ännu tydligare att säga att kristdemokratin bildades som en motrörelse mot nazismen.

Efter intervjun ändrade partiet också en formulering på sin hemsida.

I kväll berättar Ebba Busch om bakgrunden till beslutet och till sitt uttalande. Hon säger att beskrivningen på hemsidan var otydlig och att det blev tydligare efter att man tagit bort meningen.

Innan förändringen stod det:

”Kristdemokratin i Europa växte sig stark efter andra världskriget som en motreaktion till nazismen. I Sverige bildades KD några år senare av andra skäl.”

Man valde att ta bort ”I Sverige bildades KD några år senare av andra skäl”.