Tvättade hemsidan efter Ebba Buschs uttalande om motstånd mot nazism

Publicerad 2022-02-01

Ebba Busch hävdar i en intervju att Kristdemokraterna grundades som en motrörelse till nazismen.

Kort efter ändrades plötsligt hemsidan där KD:s historia finns återgiven.

”I går gjordes ett mindre förtydligande i texten om vår historia då vi uppmärksammats på en viss otydlighet”, svarar partiet.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hälsar på Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor under en partiledardebatt. Arkivbild

På måndagskvällen publicerade Dagens Nyheter en intervju med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. I intervjun säger Busch att beslutet att bjuda in SD-ledaren Jimmie Åkesson till samtal var svårt och pekade särskilt på KD:s historia.

– Vi grundades som en motrörelse till nazismen, och jag ser det som ett enormt underbetyg att ett parti som har rötter i nazismen kom in i riksdagen, sa hon.

Uttalandet har fått stor spridning på sociala medier. Kristdemokraterna, eller Kristen Demokratisk Samling som partiet tidigare hette, bildades 1964 bland annat efter ett utredningsförslag om att ta bort kristendomskunskap i skolan.

Strök mening på hemsidan

Att partiet grundades av andra skäl än som en motrörelse mot nazismen tydliggörs inte minst på KD:s egna hemsida:

”Kristdemokratin i Europa växte sig stark efter andra världskriget som motreaktion till nazism. I Sverige bildades KD några år senare av andra skäl.” stod det fram till i går, enligt internettjänsten ”Wayback machine”.

Strax efter att intervjun publicerats ströks meningen ”I Sverige bildades KD några år senare av andra skäl” bort från texten.

Aftonbladet har sökt Ebba Busch för en kommentar. Kristdemokraternas presstjänst skriver i ett mejl att hemsidan uppdateras löpande. Att den uppdaterades just i går förklaras med att KD uppmärksammades på en viss otydlighet.