Svenskor i Australien: ”En coronadystopi”

Uppdaterad 2021-09-17 | Publicerad 2021-09-01

När andra delar av världen öppnar upp fortsätter Australien att stänga ner.

Svenskorna Miriam och Maria i Melbourne har fått nog av de hårda restriktionerna.

– Det är helt fruktansvärt. Det har blivit som en polisstat, säger Miriam Ross.

Australien tycks inte se någon ljusning i pandemin. Samtidigt som stora delar av världen har börjat öppna upp förlängs restriktioner och nedstängningar på flera håll i landet.

”Covid zero” – nolltolerans för smittspridning – har varit devisen under hela pandemin. Det innebär att man har tagit till alla åtgärder som krävs för att helt eliminera smittspridningen.

När Aftonbladet når svenska Maria Mobjer i Melbourne bryts videosamtalet lite då och då.

– Vi är inne på dag 213 av nedstängningar nu. Bredbandet är överbelastat, säger hon.

Vi byter till ett vanligt telefonsamtal i stället.

Maria Mobjer.

Nolltoleransen innebär att blixtsnabba och hårda nedstängningar har blivit vardag i delstaten Victoria där Melbourne, Australiens näst största stad, ligger.

– Man stänger ned allt, även skolor, med väldigt kort varsel, säger Maria Mobjer.

En timmes motion

Hennes två barn, 6 och 9 år gamla, har haft totalt 130 dagar av Zoom–undervisning i hemmet sedan mars förra året.

– Senast var de hemma sex veckor. Sedan höll skolorna öppet i en och en halv vecka. Nu har de varit hemma en månad igen.

Det är lätt att hålla räkningen. Det finns inte så mycket annat att göra. Under de hårdaste nedstängningarna får man bara lämna hemmet för att handla mat, gå till läkaren eller vaccinera sig. En timmes motion utomhus är dagens enda respit.

Miriam Ross.

Det har vännen Miriam Ross tagit vara på. Hon har köpt en våtdräkt och börjat vintersimma för att få vistas vid havet.

Åtgärderna börjar kännas befängda, säger hon.

– Förra året kunde man liksom förstå det. Ingen visste hur farligt viruset var och det fanns inget vaccin. Men nu börjar resten av världen öppna upp. Vi får inte träffa vänner, inte resa. Vad är meningen med livet om man inte får leva?

Samtidigt som den svenska hösten är i antågande börjar det våras i Australien. Snart blir det varmt, med temperaturer på 25 till 30 grader.

Stranden förbjuden

Men att gå till parken eller stranden är förbjudet, om det inte är tydligt att man motionerar.

– Om polisen stöter på en familj som sitter på stranden med en hink och spade delar de ut dryga böter och säger att det är dags att packa ihop. Det är inte alla som har trädgård och pool, säger Maria Mobjer.

Hon beskriver regeringens metoder som drakoniska. Utegångsförbud råder mellan 21 och 05. Nuvarande restriktioner tillåter bara att man rör sig inom fem kilometer från sin bostad.

– Den här rädslan för covid har lamslagit hela samhället, det finns ingen balans längre. Det känns barockt.

Maria Mobjer med barnen.

Anledningen är att smittspridningen i Victoria rusar – med australienska mått mätt. Det senaste dygnet registrerades 120 nya fall. Det är den högsta dygnssiffran på över ett år.

På en presskonferens på onsdagen annonserade delstatsregeringen i Victoria att de byter strategi. Det är inte längre möjligt att hålla smittan nere på noll. I stället byter man fokus till att vaccinera befolkningen så snabbt som möjligt.

Den hårda nedstängningen kommer att vara kvar tills åtminstone 70 procent av invånarna i delstaten är fullvaccinerade. Premiärministern Daniel Andrews presenterade ett nytt datum för när restriktionerna kan börja lättas: 23 september.

”Nya bud varje vecka”

Men det är det ingen som tror på, enligt Melbournesvenskorna. De beskriver en hopplöshet i att det inte finns några garantier för när åtgärderna kommer lättas.

– Det är nya bud varje vecka. Från början sa de att det var färdigt med lockdown. När delta kom ändrade de allt, säger Maria Mobjer.

Hon är tacksam för att den treåriga dottern är för liten för att minnas förra årets nedstängningar. För den nioåriga sonen börjar det bli tufft att inte träffa vänner och ha skola på sin Ipad.

– Det är svårt att beskriva det här för någon som inte upplevt det. Men vi klarar det inte längre. Det är otroligt påfrestande att leva så här, säger Miriam.

Regeringens rädsla för att ovaccinerade barn ska smittas med deltavarianten har tagit orimliga proportioner, menar Maria Mobjer.

– Barn ska inte sitta inlåsta. De blir förslappade av att inte få gå till skolan, inte få sporta, bara sitta hemma och stirra in en skärm. Det är så mycket som går förlorat.

Miriam Ross ”känslan av ett fängelse”

Varken Maria eller Miriam har träffat familjen i Sverige på över två år.

De beskriver att det nästan är omöjligt att lämna Australien.

– Det är jättesvårt att få utresetillstånd. Man kanske kan få det om någon är döende men det är jättesvårt att få biljetter, det går knappt några flyg, säger Miriam Ross.

– Det är en känsla av att sitta i fängelse, att man inte har något val. Det är helt fruktansvärt. Man trodde aldrig att man skulle leva i ett land som har blivit som en polisstat.

Följer på sociala medier

På sociala medier följer de hur vännerna i Sverige reser och träffas. Det är tufft att se hur världen pågår utanför.

– Världen känns plötsligt mycket större. Det har alltid varit okej för mig att bo här, jag har alltid kunnat ta mig hem till Sverige på ett dygn. Nu vet jag inte om jag kan ta mig hem om det händer min familj något, säger Maria.

Livet i Australien är strikt begränsat.

Det är många som befinner sig i en liknande situation. En stor del av Australiens befolkning är födda utomlands, eller har familj i ett annat land. Men även australiensare med släkt inom landets gränser har det tufft.

Pandemirestriktioner har blivit en het inrikespolitisk fråga, berättar Melbournesvenskorna. Premiärministrar i respektive delstat har stor makt över hur pandemin ska hanteras och den federala regeringen har inte så mycket att säga till om.

– Det har alltid varit fantastiskt att bo här. Människor är glada och det är lätt att leva. Tills covid kom, då förändrades allt. Det har blivit en coronadystopi, säger Maria Mobjer.

DAILY Australien – ett land bakom lås och bom

Aftonbladet Daily med Miriam Troon, bosatt i Melbourne, Australien.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen