Coronapandemin

Deltavariant gör oss sjukare: ”Viktigare hålla avstånd”

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Risken att hamna på sjukhus är dubbelt så stor om man drabbas av deltavarianten, än om man får alfavarianten, enligt en ny engelsk studie.

Orsaken är att deltavarianten producerar mer virus.

– Det här gör det ännu viktigare att vaccinera sig och undvika trängsel, säger virologen Niklas Arnberg.

En stor engelsk studie som omfattar 43 338 covid-19-fall i England visar att det är 2,26 gånger högre risk att hamna på sjukhus om man får deltavarianten av coronaviruset, än om man infekteras av alfavarianten, rapporterar tidskriften The Lancet Infectious Disease.

En av rapportförfattarna, Gavin Dabrera, konstaterar att de flesta sjukhusinlagda i studien var ovaccinerade och att coronavaccin skyddar mycket bra också mot deltavarianten.

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, är inte förvånad över studiens resultat.

Virolog Niklas Arnberg vid Umeå universitet.

– Deltavarianten förökar sig mycket mer effektivt än alfavarianten. Och det säger sig självt att ju mer virus som produceras så blir vi sjukare, säger han.

Hur ska man som vanlig svensk tänka utifrån de här nya rönen?

– Att det är än viktigare att man vaccinerar sig, om man inte har gjort det. Och det är ännu viktigare att man fortsätter att följa råd och rekommendationer, att undvika trängsel. Och särskilt i de städer och regioner där man har ganska mycket smittspridning.

Hur stor del av all ny smitta i Sverige utgörs av deltavarianten?

– Den övervägande majoriteten av alla nya fall är av deltavarianten. Jag skulle tippa att den utgör 90-95 procent i många regioner.

Så om smittan ökar under hösten ska man hålla avstånd?

– Ja, det blir jätteviktigt. Förhoppningsvis har vi det allra värsta bakom oss, men det kan ändå bli en besvärlig höst och vinter på grund av att deltavarianten är mer smittsam. Det är fortsatt viktigt att vi gör allt vi kan för att minska smittan, säger Niklas Arnberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

LISTA: Här är elva coronamutationer du behöver ha koll på

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Deltavarianten

Niklas Arnberg

Umeå universitet

England

Coronaviruset

Covid-19